Pristupačan program: Pošta Srbije u Velikom ratu - Vesnik sreće i nesreće (SZJ)

Ova epizoda posvećena je Pošti Kraljevine Srbije tokom Prvog svetskog rata. Pošta kao institucija ima jednu od najznačajnijih uloga u mirnodopskim uslovima, a u ratnim, dobro organizovana pošta je nezamenljivi činilac i na bojištu i na pozadinskom delu.

O značaju pošte za državu govori i to da je Srbija, kao znak samostalnosti, sultanskim Hatišerifom 1830. godine, pored prava da otvara svoje škole, bolnice, štamparije, stekla pravo i da organizuje svoju poštu.

U ovoj epizodi gledaoci će imati priliku da saznaju niz do sada nepoznatih, ili malo poznatih podataka o Pošti Srbije u Velikom ratu, da vide mnoge nepoznate fotografije iz tog perioda kao i bogatu dokumentaciju. Sa koliko ozbiljnosti je država Srbija pristupala organizovanju svojih institucija govori, pored ostalog, i to što je za izradu šifarnika za odvijanje vojnog poštanskog saobraćaja angažovala najvećeg srpskog matematičkog genija Miku Petrovića Alasa. U prilog dobroj organizovanosti govori i podatak da je tadašnja vlada i Vrhovna komanda, kada je država izgubila teritoriju, posle nezapamćenog stradanja tokom povlačenja preko albanskih planina, čak pre nego što se sa vojskom i izbeglim stanovništvom prebacila na Krf, organizovala koliko-toliko funkcionisanje poštanskog saobraćaja. Pored PTT muzeja Sebije i kustosa Ljiljane Đorđević, dragocenu saradnju u realizaciji emisije, osobito u istraživačkoj fazi, pružio je i prof. dr Milan Radovanović, kao i druge institucije i pojedinci.

U emisiji učestvuju i glumci Katarina Arsić i Nebojša Dugalić.
Scenarista i autor serije: Milica Bajić Đogo
Direktor fotografije: Vasko Vasović
Montažer: Obrad Popović
Režija: Lela Janić i Milica Bajić Đogo
Obrada: redakcija Aktuelnosti

broj komentara 0 pošalji komentar