Institucije Srbije u Velikom ratu

Narodna banka Srbije u Velikom ratu - Spasavanje trezora

U okviru Programa obeležavanja stote godišnjice Velikog rata obrazovno naučni program je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja realizovao serijal o funkcionisanju institucija Srbije tokom, ovog do tada najvećeg ratnog obračuna u svetskoj istoriji. Takođe, prvi put je zabeleženo da jedna država funkcioniše u svim nivoima državne vlasti u egzilu, čak i onda kada je cela državna teritorija bila okupirana.

U ovoj sedmoj epizodi serijala pratimo put i rad Narodne banke Srbije od austrougarske objave rata pa sve do konačnog oslobođenja i povratka u otadžbinu.

Zahvaljujući veštini, brzom reagovanju i predviđanju ratne situacije dragocenosti Narodne banke su spasene.

Spasavanje trezora Narodne banke i danas, posle stotinu godina liči na scenario kakvog dobrog trilera ili akcionog filma. Zahvaljujući detaljnim beleškama člana Nadzornog odbora Narodne banke, Mate Jovanovića, mi danas znamo pod kakvim dramatičnim okolnostima je spasavan trezor i druge dragocenosti, što je kasnije omogućilo finansiranje i države i vojske tokom četvorogodišnjeg ratovanja i stradanja.

Emisija prati evakuaciju trezora Narodne banke početkom rata u Kruševac, potom evakuaciju važne dokumentacije, koja je pod neprijateljskom vatrom, u jednoj brzoj akciji zaprežnim kolima prebačena u Resnik, a onda u Kruševac. Gledaoci će moći da saznaju više o funkcionisanju Narodne banke u Kruševcu, sve do velike neprijateljske ofanzive u jesen 1915. godine. U to vreme je štampana i novčanica od 50 dinara, u narodu prozvana "pegavac" koja se najkraće zadržala u opticaju, a čije idejno rešenje je uradila slikarka Beta Vukanović. Dalje emisija prati dramatičnu evakuaciju Narodne banke iz Kruševca do Niša, a potom prugom Niš - Solun do Grčke. Bila je to doslovna trka sa vremenom koja je dobijena zahvaljujući jednom falsifikatu i prekoračenju ovlaščćenja Avrama Levića.

Narodna Banka Srbije je iz Soluna prebačena u Marsej, gde je radila do početka 1919. godine kada je počela akcija za njen povratak u otadžbinu. Najzad celokupna imovina Narodne banke Srbije je posle 4 godine i 4 hiljade pređenih kilometara vraćena u svoju staru zgradu, u trgovačkom delu Beograda, u blizini Saborne crkve, gde se i danas nalazi.

Scenarista i urednik Milica Bajić Đogo, direktor fotografije Vasko Vasović, montažer obrad Popović, režija Lela Janić i Milica Bajić Đogo.

broj komentara 0 pošalji komentar