Čitanje pozorišta: Heroji i antiheroji

Od Beograda, preko Novog Sada, do Temišvara

Ovu epizodu serijala Čitanje pozorišta počinjemo u Beogradu, nastavićemo je u Novom Sadu, na Sterijinom pozorju, a završiti u Temišvaru, osvrtom na nekoliko predstava koje su prikazane na tamošnjem međunarodnom pozorišnom festivalu.

Tragom predstave Nečista krv (Narodno pozorište u Beogradu) koja je nastala po motivima istoimenog romana Borisava Stankovića razgovaramo sa glumicom Jovanom Stojiljković koja igra Sofku. Ovo je jedna u nizu značajnih uloga koje je ova krhka, a snažna, izražajna, senzibilna, upečatljiva mlada glumica odigrala u poslednje vreme u pozorištu, na filmu i televiziji. Ko je današnja, savremena Sofka, iz čega proističe njen prkos i bunt, zašto se ne uklapa u sredinu u kojoj živi, po čemu se razlikuje od svojih vršnjakinja?

Razgovor o Sofkinom prkosu i buntu odgovarajući je uvod u razgovor i analizu repertoara ovogodišnjeg Sterijinog pozorja koje je proteklo pod sloganom "Bunt - ženski rod". Dve godine pošto su članovi sada već legendarnog žirija pokušali, na ne baš primeren način, ali valjda u najboljoj nameri, da prodrmaju našu učmalo-zaparloženu, samobitno-samodovoljnu, pozorišno-umetničku scenu, a godinu dana nakon takozvanog prelaznog perioda koji je dodatno umrtvio naš najznačajniji domaći pozorišni festival, 64. Sterijino pozorje nije donelo ništa novo. Po čemu ćemo pamtiti ovogodišnje Pozorje? O tome razgovaramo sa Miroslavom Radonjićem, direktorom Sterijinog pozorja.

Ovu epizodu serijala Čitanje pozorišta završavamo u Temišvaru, osvrtom na nekoliko predstava koje su prikazane na međunarodnom pozorišnom festivalu koji je ove godine održan pod sloganom "Heroji i antiheroji". Predstava koja je ostavila najsnažniji utisak na ovog hroničara došla je u Temišvar iz Bukurešta (Medea's Boys). Predstava reditelja Andreja Majerija i dramaturga Jonuta Sociua izvanredan je, pametan, promišljen i originalan primer dekonstrukcije i rekontekstualizacije legendarnog mita o Argonautima, junačkom putovanju i podvizima.

Autor i urednik serijala Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]