Dramski ponedeljak: Kalendar Jovana Orlovića

Klasici televizijske drame - Sveta Lukić

"Dramski ponedeljak" u junu, koji prikazujemo na programu RTS 2 od 21.00 časova, predstavilja izbor iz bogatog televizijskog opusa značajnog književnika, estetičara i dramskog pisca Svete Lukića.

Prvi naslov iz ciklusa koji smo naslovili "Klasici televizijske drame - Sveta Lukić" biće televizijski film "Kalendar Jovana Orlovića". Film je snimljen 1968. godine u režiji Jovana Konjovića, a emitujemo ga 3. juna 2019. godine.

"Kalendar Jovana Orlovića" je priča o "jalovom intelektualcu" i beogradskom elitnom krugu političara za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Glavni junak, ambiciozni intelektualac, dočekuje oslobađanje Beograda u oktobru 1944. godine, verujući da će na svakom sudu moći da objasni zašto se pod okupacijom angažovao kao ministar u vladi Milana Nedića.

Događaji dobijaju nepredviđen tok. U burnoj noći sukoba sa ženom i konačnog suočavanja sa samim sobom, Orlović se osvešćuje o svojoj krivici, promašenoj ljubavi i upropašćenom životu, i odlučuje da sam sebi presudi...

uloge tumače: Ljuba Tadić, Mira Stupica, Stevo Žigon, Ivan Jagodić, Ljubica Janićijević

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Jovan Konjović
scenario: Sveta Lukić
direktor fotografije: Vojislav Lukić
scenograf: Dragoljub Lazarević
kostimograf: Mira Čohadžić

broj komentara 0 pošalji komentar