Stranac u Srbiji: Ukrajinka Svetlana Kravčenko

Gotovo da nema kuće u Negotinu u kojoj se ne čuju zvuci harmonike. Bar jedan član je školovan muzičar a sve češće je u porodici i druga generacija harmonikaša.

Kada je pre 25 godina Ukrajinka Svetlana Kravčenko dobila poziv od svojih kolega iz Jugoslavije, sa kojima je delila studenstke dane na Muzičkom konzervatorijumu u Moskvi, da dođe i osnuje odsek za harmoniku u tamošnjoj muzičkoj školi, nije ni slutila da će Moskvu zauvek zameniti za Negotinsku krajinu.

Svetlana je danas omiljena građanka, jer je svojim strogim pedagoškim radom ruske škole proizvela mnoge generacije Umetničke škole "Stevan Mokranjac" u vrsne muzičare, ali je pre svega, uspela da utiče da mladi zavole harmoniku.

Emisija je snimljena u vreme 53. Mokranjčevih dana kada je "Hor hrama Svete Trojice", kojim diriguje Svetlana Kravčenko, nastupao kao i svake godine. Negotinci su vrlo ponosni na svoj hor, koji ih predstavlja putujući po Srbiji i ponegde u svetu, ali i zbog nastupa na svim malim i velikim svetkovinama koje se organizuju u okrugu u dobrotvorne svrhe za pomoć ugroženim sugrađanima.

Pored Negotina i sela Mokranje, rodnog mesta Stevana Mokranjca, emisija je snimana i u manastiru Vratna i pored kanjona reke Vratne, poznatom po svojim prirodnim prerastima "Vratnjanske kapije".

"Nije slučano što sam iz pravoslavne zemlje došla da živim u pravoslavnu zemlju. Božja ruka me je dovela i zadržala. Veoma mi znači rad u ckvenom horu i na tom daru sam mu beskrajno zahvalna" - kaže Svetlana Kravčenko.

Autor i urednik - Ranka Jakšić
Reditelj - Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar