Borderland soundtrack: Rokenrol snovi

U poslednjoj epizodi se preispituje koliki je značaj muzike u razvijanju kritičke svesti pojedinaca. Da li je dominantni obrazac spektakularizovane matrice industrijske zabave u potpunosti pregazio odmetništvo u muzici? U kojoj formi rokenrol snovi, kao zajedničko iskustvo, ali i privatna opsesija i dalje postoje? Zašto od osvajanja granica slobode ne treba odustajati?

Govore: Ante Perković, Damir Avdić, Srđan Gojković Gile, Zoran Predin, Mladen Badovinac i Luka Barbić (TBF), Nenad Marjanović Fric, Selvedin Avdić, Aleksandar Stojković ST (Goribor), Boris Vlastelica (Reptitor), Nenad Marić (Kralj Čačka), Zoran Prodanović Prlja i Damir Martinović Mrle (Let 3) i drugi

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh "sedme republike" kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

broj komentara 0 pošalji komentar