Moravska Srbija: Manasija

Redakcija za kulturu i umetnost, Kulturno-umetničkog programa, premijerno prikazuje emisiju pod nazivom "Manasija" posvećenu jednom od najlepših srednjovekovnih graditeljskih ostvarenja i poslednjoj vladarskoj zadužbini srednjovekovne Srbije.

Manastir Mansiju je podigao despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara i kneginje Milice koji danas počiva u svojoj zadužbini.

Emisija se prikazuje u okviru dokumentarnog serijala "Moravska Srbija" posvećenog vladavini Lazarevića i Brankovića, u periodu od 1371. do 1459.godine. 

Zašto je Manasija jedinstvena među srpskim srednjovekovnim manastirima, koliko je dugo trajala gradnja impozantnog utvrđenja sa hramom, zašto je crkva Svete Trojice biser srednjovekovne arhitekture, ko su bili majstori freskoslikari, gde je radila čuvena Resavska škola i ko je zaista bio despot Stefan Lazarević?

Ovo su samo neka pitanja na koja će u emisiji odgovore dati stručnjaci: mr Gordana Simić, dr Danica Popović, prof. dr Zoran Ranković, dr Marko Popović, dr Aleksandar Krstić, dr Branislav Cvetković, dr Tatjana Starodubcev, prof. dr Irena Špadijer, dr Vladan Trijić, mr Marko Aleksić, Smiljana Dodić i Vuk Obradović.

Ulogu naratora-profesora tumači dramski umetnik Milan Caci Mihailović. U emisiji su statirali: studenti i predstavnici viteških grupa iz Kruševca, Stalaća, Smedereva i Beograda.

Scenarista i urednik serijala: Svetlana Ilić

Reditelj: Filip Čolović

 

broj komentara 0 pošalji komentar