Trezor

Izložba fotografija Tomislava Peterneka o "uništavanju postojanja jedne zemlje"

45 Paklenih noći nad Beogradom - Tokom marta 2017, u Maloj galeriji Doma vojske u Beogradu, održana je 57. samostalna izložba majstora fotografije Tomislava Peterneka. Nije slučajno ova izložba čuvenog umetnika fotografije održana baš u ovom zdanju. Naime, Dom vojske je bio glavni pres centar tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. godine, odakle su se tekstovi i fotografije slale u svet. Fotografije koje su ovde bile izložene nastale su u prvih 45 dana bombardovanja, a javnost je imala priliku da ih vidi još za vreme trajanja agresije u maloj galeriji prodavnice "Nikon" u ulici Vuka Karadžića.

Sam Peternek nam otkriva neke lične priče, utiske i osećanja koja su se javljala u njemu dok je radio fotografije, ali i ona koja se javljaju sa vremenskom distancom od 18 godina. O snimanju za vreme bombardovanja i boravku po krovovima Beograda kao što je Hotel "Slavija", zgrada "Geneksa", o strahu ne od bombi nego da li će uspeti na vreme da razvije filmove i pošalje Francuskoj agenciji "Sigma" za koju je tada bio akreditovan, pa dalje o konceptu ove izložbe, o utiscima posetilaca, o daljem izlaganju po Srbiji, čućemo danas u "Trezoru". U odvojenom delu, tu je i reč istoričara umetnosti Dušana Milovanovića, koji je dobar poznavalac Peternekovog dela, a pisao je i tekst za katalog ove izložbe.

Učesnici: umetnik fotografije Tomislav Peternek, istoričar umetnosti Dušan Milovanović, sagovornik Bojana Andrić

Urednik-istraživač Milena Jekić Šotra, snimatelj Vladimir Jovanović, snimatelj zvuka Ljuba Jovanović, mikroman Branko Vukanac, saradnik-snimatelj Milena Jekić Šotra, rasvetljivač Zoran Nikolić; dežurna posada Studija 3, organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Milena Marković, montažeri Jasmina Petrović, Branislava Teodosić, Ljubomir Plavljanić; autor Bojana Andrić

Snimano 23.03. i 22.05.2017, premijerno emitovano 06.06.2017; Redakcija za istoriografiju

Kraj Milenijuma - ovaj kratki film, u produkciji "Bikić filma", koji je svojevremeno dobio Gran pri na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, sastavljen je od Peternikovih ratnih fotografija sa prostora bivše Jugoslavije, uz muziku Ksenije Zečević. Tomislav Peternek snimio je ono što običan čovek doživljava u ratu, svoj arhiv stavio je na raspolaganje reditelju Nikoli Stojanoviću i tako je nastao ovaj potresni film. Podnaslov filma glasi: Peterenkova vizija pakla u sedam fragmenata.

Autor fotografija Tomislav Peternek, snimatelji Nenad Pukmajster, Blagoje Lupa, Radoslav Vladić; snimanje i obrada zvuka Milan Stojanović, Svetollik Zajc; montažer Sonja Đorđević, kompozitor Ksenija Zečević, scenarista i reditelj Nikola Stojanović

Proizvedeno 1995, Studio Bikić; prikazano 06.09.2016, 06.06.2017. u "Trezoru"

Sa tajne lokacije - sa jedne Beta kasete koja je preživela tajne lokacije privremenih redakcija, snimanja i montaža tokom Nato agresije, izabrali smo dva snimka, jedan je iz aprila 1999, nemontiran snimak bombardovanja Generalštaba na uglu Miloševe i Nemanjine, kada su oštećene i druge zgrade u okolini, uz pogibiju i ranjavanje zatečenih građana.

Reporterska ekipa RTS-a provela je noć i dan na tom mestu. Drugi je snimak iz maja 1999 (možda i jedini sačuvan primerak) muzički spot u kojem učestvuju svi glumci Ateljea 212, sniman za vreme bombardovanja u samom pozorištu. Pisac teksta Gorica Popović, kompozitor Nenad Petrović; produkcija Atelje 212, Zepter creative studio, 3D.

Priredili: Milena Jekić Šotra, Borislav Ristović, Nemanja Vlajković, Gordana Grdanović, Ana Milićević, Ljubomir Plavljanić, Bojana Andrić

Snimano 12.04.2007, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

 

broj komentara 0 pošalji komentar