Moravska Srbija: Prestoni grad

Redakcija za kulturu i umetnost premijerno emituje dokumentarni serijal posvećen Moravskoj Srbiji i periodu vladavine Lazarevića i Brankovića, od 1371. do konačnog pada Srpske despotovine 1459. godine.

"Prestoni grad" je četvrta epizoda serijala posvećena Beogradu despota Stefana Lazarevića. Beograd je u 13. veku, u vreme vladavine kralja Dragutina Nemanjića, prvi put bio srpski grad, a u 15. veku u vreme despota Stefana Lazarevića prvi put postaje srpska prestonica. Međutim, od srednjovekovnog despotovog grada je sačuvano malo tragova. U Gornjem gradu se nalaze ostaci bedema i zamka, i despotova kapija, a u Donjem gradu su sačuvani ostaci zgrade mitropolije. Uz pomoć stručnjaka pokušali smo da rekonstruišemo prošlost despotovog grada i pronađemo odgovore na pitanja, kako je grad izgledao, kako se branio, kako se živelo u njemu i kako je despot Stefan 23 godine vladao Beogradom?

U emisiji učestvuju: dr Marko Popović, mr Gordana Simić, dr Dejan Radičević, dr Vesna Bikić, Vladan Zdravković, Vitomir Jevremović, dr Irena Špadijer, dr Aleksandar Krstić, dr Danica Popović, dr Svetlana Tomin, dr Vujadin Ivanišević, Vuk Obradović, dr Vladan Trijić, dr Zoran Nedeljković.

Narator: Milan Caci Mihailović
Stručni konsultanti: mr Gordana Simić, dr Vladan Trijić
Scenarista i urednik serijala: Svetlana Ilić
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Reditelj: Filip Čolović

broj komentara 0 pošalji komentar