Studio znanja: Jednakost šansi

Kako da prepoznamo i ugrabimo pravu priliku? Šta nam pritom može pomoći u proceni? Da li svi imamo jednake šanse za uspeh? Od čega to zavisi?

Put ka dobrim prilikama bi svakako bio lakši kada bi podrazumevao jednakost šansi, međutim, to se često dovodi u pitanje o čemu ćemo ozbiljno prodiskutovati sa našim gostima. Da li je zakon oduvek bio isti za sve i kako se on u tom smislu tokom istorije menjao objasniće nam pravnik Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Kao veoma važno pitanje nameće se i jednakost šansi u okviru različitih socijalnih i kulturnih okvira. Više o tome otkriće nam mlada dama, doktorand na Filozofskom fakultetu, sociolog Branka Matijević. Iako nas teorija evolucije uči da opstaju samo oni najjači, mi ćemo ipak potražiti odgovor na pitanje da li pred zakonima prirode ipak svi imamo iste šanse. I to uz pomoć prof. dr Gorana Brajuškovića sa Biološkog fakulteta.

Postoji li određena psihološka taktika koja nam pomaže da u moru šansi "namirišemo" onu pravu, da li se tom smislu nalazimo svi na istoj startnoj poziciji, zbog čega imamo potrebu da raspolažemo "istim kartama" i da li je baš potpuna jednakost uvek najbolje rešenje otkriće nam psihijatar i psihoterapeut Aleksandar Misojčić.

Od odličnih prilika za zaradu i posao, za sticanje znanja, za igru i zabavu ili recimo za druženje danas nas deli - samo jedan klik. U kojoj meri je internet revolucija ponudila svima iste šanse i na koji način možemo da procenimo dobru priliku na mreži rećiće nam prof. dr Zorica Bogdanović sa Fakulteta organizacinih nauka.

O ovoj temi mnogo toga možemo da naučimo iz iskustva vrhunskih sportista. Na koji način oni prepoznaju svoje šanse, kako ih koriste da bi postali šampioni, ali i imaju li svi jednake prilike za uspeh, otkriće nam NLP master, mentalni trener, psiholog i bivši kapiten naše Odbojkaške reprezentacije Andrija Gerić.

Tokom emisije će nam se pridružiti i neko ko ima samo 19 godina i pritom se trudi da svojim znanjem, umećem, kretivnošću i talentom, pruži šanse ljudima kojima je sama priroda te šanse uskratila - Nikola Krstić, student Računarskog fakulteta u Beogradu.

Pridružite nam se!

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar
Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]