Dobro je, dobro je znati...

Da li u rečenici "dok se mudri namudrovaše, drugi se naživeše" osim neke ironije, ima možda i naučne istine?

Migrenozne glavobolje su svuda prisutne i ispitivanje o učestalosti glavobolja ovog tipa je globalno. U svim zemljama, rađena su ispitivanja i utvrđena je učestalost migrenoznih glavobolja, približno, svuda ista, oko 12%. Utvrđena je i zanimljiva činjenica da bogatije i bolje edukovano stanovništvo češće boluje od migrene.

Naučna istraživanja su brojna. Tehnologije napreduju. Poboljšana dijagnostika, sve savremenija terapija. U ovoj emisiji serijala Dobro je, dobro je znati... pitamo dr Srđana Sretenovića da li savremena nauka ima rešenje za najstariji poznat problem - glavobolju. Iako nas je sve nekada bolela glava, sada imamo priliku da vidimo naučnu stranu glavobolje, otkrijemo vrlo komplikovan mehanizam bola i čujemo važne savete. Upoznaćemo se i sa karakteristikama osoba sa migrenom u opštoj urbanoj populaciji. Diskutovaćemo da li beli šum može da bude lekovit a buka provokator ove patologije.

Pažnju posvećujemo i podsticanju nervnog sistema muzikom, konkretno metodom koju je pre 50 godina otkrio dr Alfred Tomatis. Saznaćemo zašto se i kada radi EEG-u jedna od dijagnostičkih procedura ali i kako se na osnovu takvog praćenja aktivnosti mozga može sprovoditi terapijska procedura neurofidbek.

Urednik i voditelj je Marijana Vuk Mrđa, reditelj Dragica Gačić, organizator Srđan Boljević.

broj komentara 0 pošalji komentar