U svetu

Turska, zemlja u kojoj se čitav aerodrom preseli za jedan dan kao što se nedavno dogodilo u Istanbulu. Zbog njene veličine, uticaja i geopolitičke pozicije, čak i lokalni izbori imaju međunarodni značaj.

Stranka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je u Ankari nakon četvrt veka. U Istanbulu je veoma tesno, pa se svi glasovi ponovo prebrojavaju. Da li se u Turskoj nešto menja, priča nam Aleksandar Međedović, član Turskog odbora za spoljnu ekonomiju (DEIK).

I 25 godina nakon genocida u Ruandi, rođaci 800 hiljada žrtava, većinom Tutsa i umerenih Huta, sećaju se stravičnih događaja koji su zauvek promenili tu malu naciju na istoku Afrike. Do danas se ne zna gde su grobovi više od pola miliona ljudi, kao što još nije rasvetljena ni uloga Francuske u zločinu, pre i posle stodnevnog masakra.

U Avganistanu, gde do pre deceniju žene nisu smele da pevaju, sviraju i idu u školu, gde je i sama muzika bila zabranjena - već pet godina postoji orkestar u mešovitom sastavu. Njegov osnivač je čak rizikovao pretnje smrću i zastrašivanje Talibana, da bi u orkestar uključio žene! Danas krstare Velikom Britanijom, a svet otkriva zaboravljeno lice Avganistana.

Imali smo jedinstvenu priliku da razgovaramo sa Tarom Gandi Batačardži, unukom čuvenog indijskog revolucionarnog vođe, Mahatme Gandija. U knjizi "Sećanja na jedno izuzetno doba", ona piše o jednom izuzetnom čoveku koji porodicu nije podredio neumornoj borbi za slobodu Indije. Velika duša, kako su ga zvali, osnivač indijske demokratije, verovao je u istinu i nenasilje kao dostižne ideale. Njegovo nasleđe je snažno i veliko, baš kao što su i uspomene Tare Gandi.

Urednica: Sofija Knežević
Novinari: Bojan Brkić, Sofija Knežević i Slobodan Radovanović
Montažer: Stevan Čvorović
Realizator: Marina Pejčić

broj komentara 0 pošalji komentar