Edu global

Od početka godine različite delova sveta potresali su ekstremni vremenski uslovi. U razgovoru sa dr Vladimirom Đurđevićem, istraživačem Instituta za meteorologiju, otkrivamo da li se radilo o prirodnoj pojavi ili o posledici klimatskih promena i možemo li nešto slično očekivati u Srbiji.

Ujedinjene nacije prepoznale su uticaj klimatskih promena na društvenu stabilnost država i regiona. Prenosimo šta su o tome rekli Al Gor i Žoze Graciano da Silva, direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu, na Forumu o klimatskim promenama Nobelove nagrade za mir.

Mlada švedska aktivistkinja Greta Tanberg pokrenula je svoje vršnjake širom sveta da serijama skupova i protesta skrenu pažnju donosiocima odluka na važnost sprečavanja dalje eskalacije klimatskih promena. Prenosimo prve proteste mladih za klimu iz velikih evropskih gradova.

Toplo vreme i visoke prolećne temperature podsećaju nas na važnost vode. Sa dr Rastkom Ajtićem iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije razgovaramo o značaju vlažnih staništa kao prirodnih biorezervoara.

Gledaćemo i priloge o ženi iz Kanade i naučnicima iz Danske koji neobičnim rešenjima doprinose smanjenju gladi u svetu.

Dijetu je mnogo lakše držati u društvu, a verovatno još lakše ako vam u tome pomažu komšije. Saznajemo kako to izgleda kada se ceo jedan grad odluči na kolektivnu dijetu.

Mladom čoveku obično treba pomoć da svoju ideju pretvori u isplativ i tržišno konkurentan proizvod. Predstavljamo domaći program pomoći mladim inovatorima da svoje ideje pretvore u stvarnost.

Otkrivamo svet divljih životinja. Sa Milošem Radakovićem iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije razmatramo brojnost beloglavih supova u Srbiji i regionu. Potom ćemo zaviriti u dom najređe divlje mačke na planeti - sibirskog leoparda.

I na kraju gledamo kako iz odbačenih predmeta od bakra nastaju umetnička dela.

Urednik emisije: Jelena Radović Jovanović
Novinar saradnik: Aleksandra Filipović

broj komentara 0 pošalji komentar