Oženiću celo selo

Dokumentarni film Željka Mirkovića "Oženiću celo selo" je priča o harmonikašu Peci koji je odlučio je da oženi sve neženje u Matvejevcu na jugu Srbije.

Prema rečima Mirkovića, to je dokumentarna bajka o srpskom selu. Selo Matejevac ima više od 300 neoženjenih muškaraca, što je gotovo svaki treći meštanin. Selo je udaljeno samo deset minuta vožnje od Niša, u kojem živi oko 400.000 građana, ali žene ne žele na selo.

To nije problem samo u tom kraju - cela Srbija je prepuna neoženjenih mušakraca i žena, ali oni nikako da se spoje. Sela se gase, gradovi se pune, a brakova sve manje...

Glavni junak Mirkovićevog filma, neoženjeni Harmonikaš Peca (Predrag Nikolić), odlučio je da uzme stvari u svoje ruke u svom selu, odnosno da sprovede veliki projekat čiji je cilj da oženi i stare i mlade, kao i da privuče žene u selo.

Njegov moto je: "Oženiću celo selo, makar mi preselo".

Jedna od poruka filma je da bi društvo konačno trebalo da shvati da se ne treba baviti teritorjiama kao geografskim pojmom, već kvalitetom života ljudi kao pitanjem biološkog opstanka i u sklopu toga - vraćanjem selu onog mesta i one uloge koju zaslužuje posle svih nedaća u novijoj istoriji.

Režija: Željko Mirković

broj komentara 0 pošalji komentar