Kulturni centar

Povod za razmišljanje o razmerama umetničkih sloboda u Srbiji su učestali događaji cenzurisanja ili skidanja izložbi i pozorišnih predstava, ali i drugi vidovi tihe i neprimetne, najčešće ekonomske cenzure.

Da li su ovo samo ekcesi bez uporišta ili eklatantni primeri ugrožavanja umetničkih sloboda u našoj zemlji? Da li se pozicija umetnika i njegovo pravo na slobodno izražavanje može lako i jednostavno odrediti? Koji su sve razlozi ugrožavanja umetničkih sloboda - politički, društveni, patrijarhalni, malograđanski... Postoji li cenzura ili je autocenzura prisutnija? I konačno, kako to da u društvu gde se svako može izraziti putem društvenih mreža i bezbrojnih medija, sloboda je možda ipak samo prividna?

O svemu tome razgovaramo sa profesorkom FDU, teoretičarkom medija prof. dr Divnom Vuksanović, piscem Srđanom V. Tešinom, fotografom Markom Risovićem iz Kolektiva Kamarades, i kustoskinjom Ivanom Tomanović, profesorkom fotografije.

Aleksandar S. Janković će podsetiti gledaoce na fenomen festivala 7 veličanstvenih, Ana Tasić analizira novu predstavu Šabačkog pozorišta, Bacači prstiju, Dragana Pantić je istraživala slobodu glasa u muzici, a umetnički duo Distruktura promene u urbanom pejzažu Beograda. O iskustvu samostalnog nastupa govori Mile Kekin, pevač grupe Hladno pivo. Profesor Filološkog fakulteta, prof. dr Novica Petrović, govori o ediciji poezije prevedene na engleski, "Homage". Prošlo je sto dvadeset godina od rođenja Borhesa, o kome govori dr Bojana Kovačević Petrović sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Prevodilac, Ljubica Rosić govori o četrdeset godina od knjige Car, Rišarda Kapušćinskog o diktatorskom režimu Hajla Selasija. Obe napominju da su i Borhes i Kapušćinski još uvek veoma savremeni autori.

Glavni gosti emisije su Svetlana i Zoran Popović, osnivači Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat i pokretači Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 7 veličanstvenih.

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević 
Urednica emisije: Jasmina Vrbavac
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Autori rubrika: Ana Tasić, Hristina Vasilijević, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Dragana Pantić i Aleksandar S. Janković.  
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 11. apr 2019, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

hvala vam

uvodni deo o slobodi stvaralastva - vazan. oba gosta odmerena i koncentrisana, moje divljenje za divnu vuksanovic.

(četvrtak, 11. apr 2019, 01:50) - anonymous [neregistrovani]

objektivno

Izvanredna Divna Vuksanović o cenzuri. Hvala RTS-u, nije sve izgubljeno.