Eko perspektive: Prof. Mira Petrović

Voda je izvor života na zemlji. U vodi je život nastao, bez vode će život nestati. U serijalu Ekoperspektive Redakkcije ekološkog programa predstavljamo prof. Miru Petrović, vrhunskog stručnjaka u oblasti analitičke hemije, koja rukovodi sektorom kvaliteta voda na prestižnom IKRA Institutu u Kataloniji.

Smatra se da je 21. vek, vek borbe za kontrolu preostalih izvora čiste vode. Najviše štete vodi nanosi čovek svojim aktivnostima. Godine koje su pred nama predstavljaju veliki izazov za očuvanje ovog resursa a nauka konstantno traga za pronalaženjem novih, inovativnih rešenja. Među stručnjacima koji svakodnevno daju svoj doprinos toj borbi je i prof. dr Mira Petrović, koja godinama gradi izuzetnu karijeru na poznatom IKRA Institutu u Kataloniji. Život u Španiji, mogućnost napretka, istraživanja i konstantnog unapređenja kao i pronalaženje novih rešenja, san su svakog naučnika. Zato je Španija profesorki Petrović ne samo profesionalna baza već i zemlja u kojoj živi zadovoljno i srećno, ali ne zaboravljajući svoje korene. Mostove naučne saradnje gradi sa kolegama iz struke širom regiona nekadašnje Jugoslavije.

U emisiji Eko perspektive profesorka Petrović ukazaće na novine u oblasti prečišćavanja otpadnik voda, govoriće o svetskoj krizi kada je reč o vodi kao resursu, ali podeliće sa nama i svoja razmišljanja o odnosu čoveka i prirode, neophodnosti podizanja ekološke svetsi, potrebi za boljim uslovima života i očuvanja planete.

Zašto vodu moramo da čuvamo, štedimo i štitimo u svakom trenutku i svakog dana, saznaćete u Eko perspektivi iz ugla prof. Mire Petrović u subotu, 13. aprila na Drugom programu RTS.

Urednik emisije Nataša Nešković

broj komentara 0 pošalji komentar