TV Feljton: Dani komedije u Jagodini - Šta je smešno?

Polazeći od programa ovogodišnjeg festivala "Dani komedije" u Jagodini, emisija istražuje prirodu smeha u našoj aktuelnoj komediografskoj produkciji.

U razgovorima sa stvaraocima predstava "Noćna straža" Borisa Liješevića, "Šuplji kamen" i "Balkanski špijun" Tatjane Mandić Rigonat, "Tenor na zajam" i "Ukroćena goropad" Olivere Đorđević, "Ženidba" Milana Karadžića i "Ljubav u Savamali" Darijana Mihailovića, ispituje se zašto je naše tlo plodno za tragikomediju. Crni humor je blizak našem mentalitetu, publika ga voli, pri čemu ima i upadljive umetničke vrednosti, zbog složenosti značenja, njegove dvostruke prirode. Takve komedije na bitan, zabavan i dvosmislen način govore o nagomilanim problemima sveta u kome živimo, pri čemu su često kritički provokativnije od drame. Jonesko je pisao da je komedija ponekada ozbiljnija i crnja od tragedije, jer komedija ubija ljudske vrednosti, a tragedija "samo" ljude.

U emisiji će učestvovati pisci Dušan Kovačević i Nikolaj Koljada, reditelji Goran Marković, Milan Karadžić, Boris Liješević, Darijan Mihajlović, Tatjana Mandić Rigonat, Olivera Đorđević, glumci Feđa Stojanović, Gorica Popović, Rada Đuričin, Danica Grubački, Milan Vasić, Jasmina Stojiljković i Ljubomir Bandović, Dobrica Milićević, umetnički direktor festivala "Dani komedije" i Nebojša Bradić, selektor festivala.

Autor i urednik Ana Tasić
Reditelj Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar