Čitanje pozorišta: Obogaljeno društvo

Od Tomasa Bernharda do Tijane Grumić.

Sa sebi svojstvenom ironijom i cinizmom, austrijski pisac Tomas Bernhard u komadu Zabava za Borisa problematizuje i prokazuje dobrotu i dobročinstvo, čak i samu ideju dobra, kao sofisticiran, marketinški vešto osmišljen koncept za zloupotrebu ljudske nesreće u obogaljenom, raslojenom društvu. Glavni protagonisti su u invalidskim kolicima, ali se fizički hendikep zapravo iščitava i kao duhovna, šta više, sveopšta obogaljenost socijalno i politički raslojenog društva koje, kao takvo, nema nikakvih izgleda za napredovanje, emancipaciju i progres. Predstavu po ovom tekstu, u Prešernovom pozorištu u Kranju, režirala je Snežana Trišić koja u emisiji govori o brojnim tematskim rukavcima i značenjima Bernhardovog dramskog predloška.

Od početka ove sezone na scenama naših pozorišta premijerno je izvedeno nekoliko predstava po dramatizacijama romana domaćih i stranih pisaca. U tematskom delu emisije govorimo o iskušenjima dramatizacije proznih dela, poglavito romana. U razgovoru učestvuju spisateljice Ivana Dimić i Mila Mašović Nikolić.

Reditelj Dino Mustafić govori o tome šta ga je opredelilo da radi rani komad Mata Matišića, Anđeli Babilona, napisan pre dvadesetak godina. Predstava u produkciji Pozorišta "Kostolanji Dežo" iz Subotice je oštra politička satira o karijerizmu, politikantstvu, korupciji, zaostalosti, moralnim i ideološkim devijacijama.

Novo ime među dramskim piscima najmlađe generacije je Tijana Grumić, po čijim tekstovima se odnedavno igraju dve predstave, u Ateljeu 212 i Srpskom narodnom pozorištu. Nema sumnje da je mlada spisateljka izvesno osveženje na domaćoj pozorišnoj sceni, ali pitanje je da li su u predstavama koje se igraju po njenim tekstovima iskorišćeni svi potencijali dramskih predložaka, na planu režije i glumačke igre?

Autor i urednik serijala: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]