Edu global

U Srbiji je u toku druga faza merenja radona. Tokom 2015. i 2016. godine merena je koncentracija ovog prirodnog radioaktivnog gasa u kućama i stanovima, a prvog marta ove godine počelo je merenje u školama i vrtićima. Na tu temu razgovaramo sa Ivanom Babović iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Analiziramo depozitni sistem za ambalažu za piće koji je u Evropi prisutan već dugo i garantuje visoku stopu reciklaže. U Litvaniji je za dve godine primeme postignut procenat prikupljanja otpada od 92%.

U ovom času nekoliko zemalja je u potrazi za najstarijim ledom na svetu. Led starosti do 1,5 milion godina moći će istraživačima da pruži važne odgovore koji se odnose ne samo na klimatsku prošlost već i budućnost. Španska naučna baza na Antarktiku je postavljena pre tri decenije sa ciljem proučavanja uticaja klimatskih promena na žive vrste čije je to stanište, pre svega na pingvine. Jedan 68-godišnjak po imenu Bili Bar, prikupljao je u predelu Stenovitih planina podatke o količini snega, tokom proteklih 46 godina. Za klimatologe je to pravi zlatni rudnik važnih podataka.

Danske šume su u ozbiljnoj opasnosti zbog globalnog zagrevanja. Prethodne godine leto u Danskoj je bilo suvo i neobično toplo i to je razlog izumiranja drveća, pokazuje najnovija studija Univerziteta u Kopenhagenu.

O umetnosti putovanja razgovaramo sa Ivanom Dukčević, putopiscem i fotografom. Ona nam otkriva prirodne dragulje naše planete. Bez obzira na to kojim prevoznim sredstvom se ide na put, putovanja imaju posebnu draž. Kako prevazići strah od leta avionom već od najmlađeg uzrasta predlaže stjuardesa-dadilja Jasna Dragičević.

Interes za veganske proizvode proširio se sa hrane na modu. Tokom nedelje mode u Torontu, kanadski olimpijski šampioni su dali svoj doprinos novom modnom trendu. Glavni trend na modnim pistama je odeća koja nema ni detalj životinjskog porekla.

U okviru studije koja proučava populacionu dinamiku leoparda u Keniji, naučnici su otkrili da je crni panter ustvari preterano pigmentirani leopard...

Urednik serijala: Jelena Radović Jovanović

 

broj komentara 0 pošalji komentar