Trezor

Povodom 15. putujućeg festivala dokumentarnog filma "Mladenci"

Da se ne zaboravi - Putujućeg festival dokumentarnog filma "Mladenci", petnaesti po redu, uspešno je završen prikazivanjem 13 dokumentarnih filmova iz porodične produkcije Dobrivoja i Dobrile Pantelić. Festivalski karavan filmova iz serije "Razgovor pokraj puta"  počeo je 22. marta u Loznici, preko Osečine i Malog Zvronika, završen je u Krupnju. "Trezor" prikazuje nekoliko filmova iz ranije produkcije porodice Pantelić koji su takođe nekada prikazani na njihovom jedinstvenom  putujućem festivalu, pod sloganom "Da se prošlost ne zaboravi - da budućnost pamti". Poznanstvo sa bračnim parom Pantelić datira od aprila 2009, a "Trezor" je do sada emitovao više od 25 njihovih filmova iz dve serije: "Običaji Rađevine" i "Razgovori pokraj puta".

Priča o magarcu - Snimljeno u etno selu Tronoški vajati u blizini manastira Tronoše. Kazivač u filmu je Dragoslav Lukić, vlasnik etno sela. Magarac je sveta životinja i pominje se u Bibliji 174 puta...
- Snimano novembra 2017

Najstariji hrast -  Priča o najstarijem hrastu u Rađevini u selu Kostajnik kod Krupnja u Radjevini. Kazivači u filmu su Pantelija Janković, vlasnik hrasta i Radenko Ilić šumarski tehničar.
- Snimano januara 2018

Obuvanje volova - Snimljeno u selu Postenje opština Ljubovija u Azbukovici. Priča o Milovanu Jovanoviću poslednjem i jedinom potkivaču volova u tom kraju.
- Snimano novembra 2017

Povratak na selo - Ovo je priča o dvoje mladih ljudi koji su posle sedam godina života i rada u Beogradu napustili siguran posao i vratili se u svoje rodno selo Tomanj u Rađevini i na pranđedovskom ognjištu sa svoje troje male dece započeli nov zivot.
- Snimano 2018
- Zajednička realizacija svih filmova: Montazer Milan Pantelić, asistenti režije Dijana i Tanja Pantelić; scenaristi, snimatelji i reditelji Dobrivoje i Dobrila Pantelić. Filmska Produkcija TRI-D, Donja Brezovica
- Premijerno emitovano u "Trezoru" 20.03.2019 (samo noću); Redakcija za istoriografiju
 

broj komentara 0 pošalji komentar