Godine su prolazile: 40 godina ansambla Đerdan

U znak sećanja na legendarnu interpretatorku narodne muzike Miru Vasiljević, Muzička redakcija RTS-a emituje emisiju Godine su prolazile - 40 godina ansambla Đerdan.

Mira Vasiljević nas je napustila u 85. godini života, posle duge i teške bolesti, ali ostale su njene pesme da i dalje razgaljuju naša srca i leče našu dušu. Kolege će je pamtiti kao damu, nesebičnog prijatelja i najboljeg muzičkog pedagoga.

Ljubav i talenat prema muzici pokazala je već sa 5 godina, u gimnaziji pohađa časove harmonike a zvanično pevačku karijeru započinje 1961. godine kada je položila audiciju za Radio Beograd.
U svojoj više nego uspešnoj karijeri snimila je 200 pesama, osvojila pregršt nagrada a najdraže su joj Zlatni krts - nagrada Crvenog krsta za humanitarni rad i nagrada za životno delo koju joj je dodelio Savez estradnih umetnika.

1973. godine Mira Vasiljević osniva grupu Đerdan gde su zajedno sa njom pevale najbolje interpretatorke tradicionalne srpske muzike.

Emisijom Godine su prolazile - 40 godina ansambla Đerdan urednika i reditelja Nene Kunijević opraštamo se od Mire, muzičkog bisera Srpske tradicionalne muzike.

broj komentara 0 pošalji komentar