Čitam i pitam - Glasovi u vetru: In memoriam Grozdana Olujić

Književnica, slavni romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini u Beogradu.

Rođena je 1934. godine u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvi roman, "Izlet u nebo" objavila je 1958, a usledili su "Glasam za ljubav (1963), "Ne budi zaspale pse" (1964), "Divlje seme" (1967), "Glasovi u vetru" i "Preživeti do sutra" (2017). Objavila je zbirke bajki "Sedefna ruža i druge bajke", "Nebeska reka i druge bajke", "Kamen koji je leteo", "Snežni cvet", "Jastuk koji je pamtio snove" i roman bajku "Zvezde lutalice".

Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg. Njene kratke priče iz zbirke "Afrička ljubičica" uvrštene su u antologije širom sveta, a priča "Igra" nagrađena je na Konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj. Pored najvažnijih domaćih nagrada - priznanja Politikinog zabavnika, tri nagrade Zmajevih dečjih igara, "Mlado pokolenje", "Zlatni leptir", "Stara maslina", NIN-ova nagrada, "Bora Stanković" za celokupno delo", Grozdana Olujić je dobitnik i nagrade Svetske akademije za umetnost i kulturu.

Na Drugom programu RTS-a večeras u 19.00 biće emitovana emisija iz 2010. godine "Glasovi u vetru" iz serijala "Čitam i pitam" dugogodišnjeg urednika RTS-a Josipa Babela.

broj komentara 0 pošalji komentar