Kulturni centar

Još od zlatnih vremena 80-tih kada su kultura i umetnost bile bliske prosečnom čoveku, a mediji živeli od publike koja je ovih sadržaja bila željna, vidljivo je da se medijski prostor sužava sve više.

Mediji se lišavaju promišljanja i predstavljanja onoga što se u umetnosti događa, a mi u Kulturnom centru tragamo za uzrocima ovakvog stanja. Povod za ovu temu je i činjenica da se već duže vreme čeka na to da "Nacrt strategije za kulturu i medije" bude usvojen, kao i da godišnji konkurs za sufinansiranje medija iz oblasti kulture za ovu godinu bude raspisan. Sve su to neki od pokazatelja da tretman kulture u medijima nije na zavidnom nivou i da su uzroci tome višestruki i veoma kompleksni.

O ovom i drugim pitanjima razgovaramo sa dr Milenom Dragićević Šešić, profesorkom Fakulteta dramskih umetnosti, sociologom dr Ratkom Božovićem, Marijanom Cvetković iz Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije, Vesnom Milosavljević iz portala Sikalt, Aleksandrom Gajovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu kulture i obrazovanja i Ljubicom Krminac, urednicom u Radio Beogradu 2.

U emisiji će gledaoci moći da pogledaju i novu izložbu vizuelnog umetnika Nikole Markovića, "Ili više vatre u slike ili slike u vatru", Aleksandar S. Janković će govoriti o novim političkim filmovima - Bregzit, Farenhajt 9/11, W i Novine, Ana Tasić je bila na premijeri predstave Homo Faber u Ateljeu 212. Lingvista Pavle Ćosić govori o Srpskom rečniku sinonima nagrađenom na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Novom Sadu, a Katarina Vujović o novom albumu grupe Stray Dogg, koji je ušao u najuži izbor za nagradu Impala. Biće još reči i o ženama u izdavaštvu, o Bloku 45, a podsetićemo se i Mahatme Gandija u godini kada se navršava 150 godina od njegovog rođenja.

Glavni gost emisije je rediteljka Marija Perović, a za Tanku liniju o pozitivnim i negativnim utiscima u kulturi, govori italijanski pisac Dijego de Silva.

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević 
Urednica emisije: Jasmina Vrbavac
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Autori rubrika: Ana Tasić, Hristina Vasilijević, Jasmina Vrbavac, Danijela Purešević, Jasmina Mijić, Aleksandar S. Janković i Katarina Vujović.  
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar