Pravo na sutra: Priče iz Plemetine

Porodice sa više dece na Kosovu i Metohiji nisu retkost, ali se jedna po broju dece ipak izdvojila. Sonja Jakovljević iz Plemetine kod Obilića ima osam sinova i tri kćerke. Iz ljubavi prema deci ona i suprug su odlučili da imaju jedanaestoro dece.

Po rođenju najmlađeg deteta njen suprug Mirče, koji je svojevremeno bio i koordinator za opštinu Obilić, iznenada je preminuo. Ostali su bez glavnog oslonca porodice. Od tada najveća podrška majci su najstariji sin Dušan i kćerka Vesna. Svako od ukućana ima svoja zaduženja, od najstarijeg tridesetogodišnjeg Dušana do najmlađeg Luke koji ima jedanaest godina. Uslovi u kojima žive nisu jednostavni ali njima je, kažu, samo potrebna sloboda kretanja i posao. Biti samohrana majka na Kosmetu je više od podviga. Zato je Sonja Jakovljević primer ogromnog požrtvovanja i velike ljubavi.

U njihovoj blizini žive Tripkovići koji se bave poljoprivredom. Pored loše situacije na Kosovu i Metohiji, dodatno ih brine zdravstveno stanje sina Dragana koji će morati ponovo na transplantaciju bubrega. Zahvaljujući prijateljima, institucijama i pojedincima za njegovu operaciju u Italiji prikupljena su neophodna novčana sredstva. Nadaju se najboljem.

Svima je želja da zadrže mlade u Plemetini jer samo tako mesto kod Obilića može da opstane. U tom selu žive i Romi.

Na plećima Srba je stalna neizvesnost. U takvim okolnostima oni obrađuju svoja imanja i pokušavaju da stvore bolje uslove za svoju decu.

I porodica Vuksanović, sa četrnaest članova pod jednim krovom, bavi se poljoprivredom. Imaju farmu, poljoprivredne mašine i obrađuju zemlju. Čitavo domaćinstvo živi od poljopivrede. Radost u kući su unuk i unuka. To im pomaže da zaborave na česte krađe koje im nanose ozbiljne materijalne gubitke. Kako bi donekle sačuvali imovinu ogradili su imanje i postavili video nadzor. Očekuju podršku od države koja im je kažu uvek potrebna.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović
Snimatelj: Vladimir Jovanović
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Montaža: Goran Tomić
Realizacija: Marina Pejčić

broj komentara 0 pošalji komentar