Dobro je, dobro je znati: O endokrinoj hirurgiji

U Srbiji za sada postoji jedna i jedina ustanova koja se bavi isključivo hirurškim lečenjem štitste žlezde, kao i paraštitastih, nadbibrežnih i pankreasa. To je je Centar za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Biće nam donekle jasnije zašto je ova hirurgija veoma specifična kada pogledamo prikaz samo nekih savremenih naučnih saznanja. U ovoj emisiji serijala Dobro je, dobro je znati... govorimo o naučnim činjenicama i dometima savremenih hirurških tretmana svih poznatih oboljenja štitaste žlezde. Gost emisije je prof. dr Vladan Živaljević, endokrini hirurg koji nam je otvorio vrata operacione sale, pokazao nam specifičnosti ovih operativnih zahvata i objasnio ko, kada, zašto i kako mora da se operiše.

Pažnju posvećujemo i nuklearnoj medicini koja se bavi dijagnostikom i lečenjem oboljenja štitaste žlezde upotrebom radioaktivnih izotopa. Ekipa Obrazovno-naučnog programa je bila ispred olovnih soba u kojima se sprovodi ova terapija u Specijalnoj bolnici za bolesti štitaste žlezde Čigota.

U polusatnoj emisiji, otkrivajući saznanja savremene nauke dobijamo jasniju sliku zašto je enokriona hirurgija metoda izbora u velikom broju slučajeva... Možemo li da kažemo da je nauka kroz endokrinu hirurgiju pobedila bolesti endikrinih žlezda?

Urednik i voditelj je Marijana Vuk Mrđa, reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar