Tri lica straha

Tri lica straha italijansko-francusko-američki horor omnibus film snimljen 1963. godine u režiji Marija Bave, poznat kao jedno od najpopularnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra. Sastoji se od tri priče, kao i prologa i epiloga u kome kao narator nastupa britanski glumac Boris Karlof, tada poznat kao ikona klasičnog holivudskog horora. (I tre volti della paura/Black Sabbath, 1963)

Prva priča je smeštena u savremeno doba i prikazuje kako zgodnu ženu po imenu Rozi preko telefona uznemirava ubilački raspoloženi psihopata.

Druga priča se događa u carskoj Rusiji i prikazuje kako se protagonista vraća kući tvrdeći da je uništio vampirsko stvorenje zvano Vurdalak, ali mu ukućani ne veruju.

Treća priča je radnjom smeštena na početak 20. veka i prikazuje kako bolničarka u mrtvačnici priprema leš umrle žene za pogreb, pa iskoristi priliku za krađu prstena, ali zbog toga postane predmet odmazde iz zagrobnog života.

Film je postigao veliki uspeh, pa je bilo zamišljeno da se snimi još jedan nastavak sa Karlofom, ali se od toga odustalo. Film je, ipak, ostavio izuzetan utisak na britansku muzičku grupu koja se upravo po njemu zove Black Sabbath.

Uloge: Boris Karlof, Mark Dejmon, Suzi Andersen...

Režija: Mario Bava

broj komentara 0 pošalji komentar