Nauka 2019: Ishrana dece u školama

Prva iskustva i navike u ishrani dece formiraju se u porodici. Šta će deca naučiti, zavisi od onih sa kojima provode najviše vremena a to su najčešće roditelji. Iskustva pokazuju da je decu najvažnije naučiti da razlikuju i procenjuju ukuse što će pomoći da u kasnijem periodu jedu raznovrsnu hranu. Polaskom u školu takve navike bi trebalo nastaviti.

U Srbiji mali broj škola ima sopstvenu kuhinju u kojoj deci mogu da ponude ukusnu, kuvanu i kvalitetnu hranu. Obroci koji se služe u školskim kuhinjama moraju da budu dobro isplanirani i da zadovolje sve norme vezane za kvalitet i nutritivnu vrednost ali je važno da ih deca vole i da u takvim obrocima uživaju.

Evropska unija finansira projekat "Strength 2Food" /Snaga za hranu/ sa ciljem unapređenja kvaliteta ishrane i sistema javnih nabavki u školskim kuhinjama.

U ovaj međunarodni projekat pored 29 škola iz Srbije uključene su i škole iz Velike Britanije i Univerzitet iz Parme. Saradnici na projektu među kojima su i kuvari iz Italije posetili su Srbiju da bi sa kolegama koji rade u školskim kuhinjama u Beogradu i Novom Sadu razmenili ideje za nove jelovnike.

U emisiji Ishrana dece u školama videćete kako izgledaju kuhinje u školama u Novom Sadu i Loznici, šta o njima misle deca i roditelji, kako one funkcionišu u Velikoj Britaniji i kako decu navići da jedu raznovrsnu i nutritivno vrednu hranu.

Urednik emisije Aleksandra Šarković
Montažeri emisije: Milan Radičević, Ana Martinović

broj komentara 0 pošalji komentar