Dramski ponedeljak: Kir Janja

Komedije Jovana Sterije Popovića

Drugi naslov koji u okviru ciklusa "Komedije Jovana Sterije Popovića", a u treminu "Dramskog ponedeljka" u januaru, prikazujemo 14. 01. na programu RTS 2 je Sterijina komedija "Kir Janja", snimljena 1997. godine u režiji Miroslava Lekića.

U zamci dveju strasti - srebroljublja i tvrdičluka - posesivnosti i patetičnosti prema mladoj ženi - veliki kombinator Kir Janja sagori.

S jedne strane, Mišić notaroš, nacifrani hohštapler praznih džepova i Juca mlada krasotica, Kir Janjina žena, i s druge strane opskurni Kir Dima sa grupom čovutika, koristeći mane Kir Janjinog karaktera slamaju Kir Janju.

Opirući se navali pogubne kombinatorike Mišića, Juce i Kir Dime i parirajući im svojim smešno tragičnim kombinacijama Kir Janja, da bi se zaštitio od većeg gubitka, nudi Katicu ćerku umesto Juce i poklanja već izgubljeni novac umesto celog imetka.

U takvoj igri nadmudrivanja i paklenih kombinacija, junaci televizijskog filma "Kir Janja" survaju jedni druge u propast i smrt.

uloge tumače: Vojislav Brajović, Branimir Brstina, Bojana Kovačević, Paulina Manov, Vlasta Velisavljević, Josif Tatić i drugi.

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Miroslav Lekić

broj komentara 0 pošalji komentar