Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Šta su poklanjali Titu

Nedavna izložba "Stvaranje Jugoslavije" u zgradi SIV-a odvela me je u depoe Muzeja Jugoslavije - u muzej 25. maj gde srećem Radovana Cukića kustosa ove izložbe koji mi govori o odbiru svega što je trebalo izdvojiti da se dočara stvaranje zemlje koje više nema.

Muzej Jugoslavije nama poznatiji kao muzej 25. maj je u rekonstrukciji i svi predmeti koji obeležavaju jedan dug period vladanja Josipa Broza Tita je sada smešten u nekoliko sala koji sam obisla sa Momom Cvijovićem dugogodišnjim kustosom, arheolog po struci koji je čitavu Dokumentaciju preuzeo 1978. godine kada se u muzeju zaposlio i počeo svoj istrazivački rad. Sve što se odnosilo na Tita do 1953. godine bilo je u posedu civilnog Titovog kabineta a pod konrolom vojske. Od 1953. do danas sve je zavedeno obrađeno i sređeno u muzeju Jugoslavije.

Obilazeći depoe sada izmeštene zbog rekonstrukcije opredelila sam se za razgledanje poklona koje je Tito dobijao. Imala sam vodiča Momu Cvijovića iza koga stoji 30 realizovanih izlozbi a izdvajam autorske "Na početku beše slonovaca". Pokretna slika večnosti, Misliti Jugoslaviju. Zlatni album i još mnogo drugih gde je odvajao iz velikog broja Titovih dokumenata i predmete izložbe vredne pažnje kod nas i u svetu.

Obilazeći sale sa naslaganim poklonima koje je Tito dobijao saznajemo dosta o ličnosti Maršala jer svi koji su mu poklanjali bavili su se i činjenicom da Tita odobrovolje i pogode mu ukus. Koliko su uspevali prosudite sami.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 30. dec 2018, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

Miro

Svaka cast za izbor i prikaz ovom narodu Puno pohvala mada sam te ponekad kritikovao Treba ovom narodu prikazati ponesto o Titu pa neka narod gleda i prosudjuje a mi stariji da tugujemo za tim vremenom

Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]