Kroz crvotočinu sa Morganom Frimenom

Kako smo ovamo dospeli?

Kako je nastao Univerzum? Da li smo sami u svemiru? Šta je bilo pre početka svega? Ovo su pitanja kojima se bavimo od pamtiveka. Nauka, čvrstim dokazima dugogodišnjih istraživanja, najzad može da nam ponudi prave odgovore umesto filozofskih teorija.

Kako smo ovamo dospeli? Jesu li prvi stanovnici Zemlje potekli iz primordijalne supe koja je ključala u praiskonskom kazanu ili je seme života posejano iz svemira? Jesmo li prvobitno postali na Marsu da bismo potom skoknuli na Zemlju? Da li je kometa donela seme sa elementima neophodnim za život?

Imamo odličnu teoriju evolucije, ali prihvatljivu teoriju o postanku života nemamo. Niko nikada, čak ni eksperimantalno, nije uspeo da neživu materiju pretvori u nešto živo.

Mi smo samo deo poslednjeg poglavlja priče koja teče milijardama godina. Kako je sve počelo, još uvek je nepoznanica. Moguće je da naši najstariji preci još uvek počivaju u biosferi, skriveni u dubokoj senci. Možda na to pitanje nikada nećemo pronaći odgovor.

Možda je savremena nauka ipak na pragu rešenja večne misterije... Naučnici koji su se osmelili da potraže dokaz o nastanku života predvode nas na putu ka neočekivanom odredištu u četvrtoj epizodi serije "Kroz crvotočinu sa Morganom Frimenom - Kako smo ovamo dospeli".

Urednik Marija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar