Milovan Đilas: Komunista i revolucionar

Tema druge epizode serijala Milovan Đilas Redakcije dokumentarnog programa RTS je Đilasovo poznanstvo s Titom i Rankovićem i početak Drugog svetskog rata i uloge Đilasa i KPJ u Ustanku 13. jula 1941. u Crnoj Gori.

U seriji su korišćeni arhivski materijali RTS-a i drugih arhiva kao i fotografije, faksimili dokumenata i dr. iz lične arhive Milovana i Alekse Đilasa, Matije Bećkovića i drugih.

Tema emisije je i raskol među ustanicima u Crnoj Gori nakon nekoliko meseci uspešnih borbi protiv italijanske okupacione vojske. Istoričar Radoje Pajović govori o antifašističkoj revoluciji i pravnim dokumentima kojima je uređena vlast na oslobođenim teritorijama. Jugoslovenke prvi put dobijaju pravo glasa 22. jula 1941.

Partizanski pokret u Crnoj Gori raste i širi se i na druge teritorije. Krajem 1941. italijanske okupacione vlasti upućuju u Crnu Goru sto pedeset hiljada vojnika.

Učesnici: Radoje Pajović, istoričar, Podgorica, Ljubomir Đukić, diplomata i publicista, Beograd, Nikola Barović, Veselin Pavlićević, publicista, Podgorica.

Autor: Nenad Milošević

Montaža i Muzika: Bojan Perišić

broj komentara 0 pošalji komentar