Svet budućnosti: Budućnost letenja

Zahvaljujući odvažnosti današnjih naučnika, izgleda da će život u budućnosti biti znatno drugačiji. Kako ćemo izgledati, gde ćemo živeti, šta ćemo učiti i raditi i kako ćemo stizati na posao... Kroz serijal "Svet budućnosti" predstavljena su dostignuća nauke čija primena još uvek deluje da je daleko od nas.

Vazdušni saobraćaj postoji više od sto godina i mnogi smatraju da je prilično zastareo. Ali danas se javljaju nove ideje i tehnologije koje koriste vazdušni prostor na potpuno nov način i ukazuju na budućnost privatnog, luksuznijeg, a pre svega zabavnijeg letenja.

Trkanje raketa će možda postati vaš omiljeni sport, ali pravo uzbuđenje izaziva činjenica da biste mogli da posedujete sopstveni avion. Tada nećete morati da putujete do aerodroma, poletaćete iz sopstvenog dvorišta.

Šta bi bilo kada bi avioni sami upravljali letom? Ne bi bilo potrebno da postoje visokotehnološki tornjevi i kontrola leta. To bi zahtevalo ugradnju veštačke inteligencije, poboljšavanje navigacionih i sistema za praćenje vremena, kao i savremeniju opremu za komunikaciju.

U budućnosti moći ćemo da pilotiramo sopstvenim avionom duž nebeskog autoputa, da krstarimo u luksuznim vazdušnim kruzerima... Uživaćemo u brzini i uzbuđenjima koje donose sportsko letenje i raketni trkači. Avioni će menjati oblik, neće biti saobraćajnih gužvi, i odletećemo van granice planete Zemlje.

"Svet budućnosti - Budućnost letenja", na programu je u utorak, 18. decembra oko 22 na RTS 2.

Urednik Marija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar