Reke bez povratka, drugi deo

Drugi deo emisije "Reke bez povratka" ukazuje da je za uništavanje reka Stare planine, ali i drugih reka u Srbiji, osim pohlepe, krivac i neznanje i neizainteresovanost za stvari koje nas se u datom trenutku ne tiču.

Ukratko - odsustvo strategije upravljanja prirodnim resursima. Plan da se u Parku prirode Stara plnina grade mini hidroelektrane je nespojiv sa statusom zaštićenog prirodnog dobra.

Zbog geološke, predeone i biološke vrednosti Stara planina proglašena je 1997. Parkom prirode. Obilje sedimenata od paleozoika do kenozoika, morfoploški i hidrološki ispresecan reljef sa lokalitetima poput Babinog zuba, potoka Bigar, Rosomačkih lonaca ili Slavinjskog grla, uklještenih meandara Temštice, tresava na Jabučkom ravništu, Arbinja, endemske vrste životinja, bogatstvo flore, ukazuju na raznovrsnost i složenost ekosistema Stare planine. Ona je stanište 116 vrsta dnevnih leptira, 203 vrste ptica, 18 vrsta vodozemaca i gmizavaca, više od 30 vrsta sisara.

Umesto zaštite prirode i razvijanja delatnosti koje su u skaladu sa održivim razvojem, protura se teza da su mini hidroelektrane osnova razvoja, da one omogućuju izgradnju infrastrukture, proizvodnih objekata i turizma. Ustvari, mini hidroelektrane devastiraju prostor na kome su izgrađene.

Autor i urednik: Aleksandra Božović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 15. dec 2018, 16:27) - anonymous [neregistrovani]

Eh Srbijo Srbijo

Cim vidim ovakve emisije odmah mi muka koliko se ne vodi racuna o nasoj zemlji Gde je drustvo gde je turizam itd itd ...

(petak, 14. dec 2018, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

Očuvajmo reke Stare planine

Ovakve emisije su potrebne svakog dana kako bi se podigla svest o zaštiti životne sredine