Teatrologike: Selma Spahić

Za Teatrologike govori Selma Spahić, rediteljka i umetnička direktorka Međunarodnog festivala MESS .

Rođena 1986. godine. Diplomirala je filmsku, pozorišnu i televizijsku režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Režirala je predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji. Njen rad uključuju postavke dramskih klasika i savremenih svetskih dramskih tekstova kao i dokumentarni teatar.

Prva je u Beogradu nakon ratnih devedesetih okupila glumce iz Srbije, Bosne Hercegovine i Kosova, u dokumentarnoj predstavi "Hipermnezija" gde se oni suočavaju sa svojim i problemima vršnjaka iz regiona. Predstava je premijerno izvedena na Danima Sarajeva u Beogradu. U toj predstavi se kroz zanimljivo oblikovane ispovedne priče glumaca o detinjstvu i odrastanju snažno se prelamaju teške društvene okolnosti u kojima su stasavali: od raspada zemlje do ratova i trauma, koje sve to neminovno prate.

Bila je to posle sukoba devedesetih i prva misija regionalne saradnje i suočavanja sa nasleđem bliske prošlosti.

Selma veruje da je kulturno nasleđe esencijalno za rušenje tabua, za borbu protiv diskriminacije, za ostvarenje ljudskih prava, ali i za dekonstruisanje patrijarhalnog i malograđanskog društvenog uređenja. U predstavama koje režira Selma Spahić analizira socijalne nepravde, bolnu prošlost svojih vršnjaka i turbulentnu sadašnjost.

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Vladimir Đurić
Montaža: Bogdan Čurguz
Reditelj: Srđan Ćešić
Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar