Milovan Đilas

Prva epizoda: Đilas i oni

Prva od deset epizoda serije Milovan Đilas bavi se fenomenom zaborava i potiskivanja ličnosti i dela Milovana Đilasa iz kolektivnog sećanja. O Đilasu govore njegovi prijatelji i poznanici kao i istoričari. Neki od sagovornika svedeoče da nisu verovali da je on zaista postojao odnosno da postoji. Prva, uvodna epizoda je zamišljena kao ekspozicija i najava narednih koje se bave fazama u Đilasovom životu i kontroverzama oko dela i ličnosti M. Đilasa. Učesnici govore o prvom susretu sa Đilasom i svojim utiscima.

U seriji su korišćeni arhivski materijali RTS-a i materijali, fotografije, faksimili dokumenata i dr. iz lične arhive Milovana i Alekse Đilasa, Matije Bećkovića i drugih.

Učesnici: Matija Bećković, Vida Ognjenović, Nebojša Damjanović, istoričar (Đilasov rođak), Nikola Barović, advokat (sin Jovana Barovića, advokata koji je branio Đilasa), Milan Ristović, istoričar, Bećir Vuković, književnik, Crna Gora, iz sela iz kojeg potiče i Đilas, Ivo Goldštajn, istoričar i diplomata, Zagreb, Mate Meštrović, istoričar, SAD, Zagreb, poznanik Đilasov, Brano Mandić, književnik, Podgorica, Ratko Božović, sociolog.

autor: Nenad Milošević
montaža i muzika: Bojan Perišić

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 23. dec 2018, 17:53) - Petar [neregistrovani]

Link

I mene zanima da li postoji link ili snimak na youtube povodom ovog serijala?

(petak, 21. dec 2018, 10:12) - Milan [neregistrovani]

Pitanje

Da li mogu pogledati online emisiju, da li postoji link. Na zalost, propustio sam emisiju sinoc. Pozdrv