Sećanje na Živojina Pavlovića: Dezerter

U znak sećanja na Živojina Pavlovića, jednog od najznačajnijih srpskih filmskih reditelja i scenarista svih vremena, a povodom dvadeset godina od njegove smrti, Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa, 03. decembra 2018. godine na programu RTS 2 sa početkom u 21.00 emitujemo dugometražni igrani film "Dezerter", snimljen 1992. godine.

Scenario za film "Dezerter" napisan je po motivima romana "Večni muž" F. M. Dostojevskog, a pisali su ga Živojin Pavlović i njegova supruga Snežana Lukić.

U filmu "Dezerter" dva prijatelja, Pavle Trusić i Aleksa Veljačić, oficiri JNA, obojica svojevremeno zaljubljeni u istu ženu, sada Trusićevu suprugu, susreću se ponovo u toku građanskog rata - Trusić kao izbeglica iz Vukovara, a Veljačić kao vojni sudija. Njihov susret događa se u dramatičnim okolnostima kulminirajući smrću devetogodišnje kćeri Pavla Trusića za koju se ne zna da li joj je uistinu otac on ili Aleksa Veljačić. Drama prelazi u novi ljubavni zaplet oko kćeri jednog vojnog begunca, i okončaće se tragično.

Živojin Pavlović je, tokom svojeg bogatog i plodnog stvaralaštva, režirao sledeće filmove: Žive vode (omibus "Kapi, vode, ratnici" 1962), Obruč (omnibus "Grad" 1963, zabranjen), Neprijatelj (1965, "Zlatna maska" na festivalu mediteranskog filma), Povratak (1966), Buđenje pacova (1967), "Zlatna arena" za režiju u Puli, "Srebrni medved" za režiju na festivalu u Berlinu), Kad budem mrtav i beo (1968, "Velika zlatna arena" u Puli, Prva nagrada za najbolji film na festivalu u Karlovim Varima), Zaseda (1969, "Zlatni lav" na festivalu u Veneciji), Crveno klasje (1971, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna plaketa" za scenario prema literarnom delu na festivalu u Berlinu), Let mrtve ptice (1973), Pesma (TV serija u 6 epizoda 1974), Hajka (1976, "Zlatna arena" za režiju), Doviđenja u sledećem ratu (1980), Zadah tela (1983, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna arena" za scenario), Na putu za Katangu (1987, "Zlatni gladijator"), Dezerter (1992, "Srebna mimoza", "Zlatna maslina" za najbolji film na festivalu mediteranskog filma u Bastiji) i Država mrtvih (2002).

Uloge tumače: Rade Šerbedžija, Radoš Bajić, Renata Ulmanski, Gorica Popović, Marina Marković, Kristina Vukićević, Mirko Babić, Branko Cvejić, Milena Pavlović, Dušan Janićijević, Svetozar Cvetković, Janez Vrhovec, Hristina Popović...

Režija: Živojin Pavlović
Scenario: Snežana Lukić, Živojin Pavlović (po motivima romana "Večni muž" F. M. Dostojevskog)
Direktor fotografije: Aleksandar Petković
Scenograf: Dragoljub Ivkov
Kostimograf: Mirjana Ostojić
Kompozitori: Predrag i Mladen Vranešević
Montažeri: Lana Vukobratović, Olga Skrigin

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. dec 2018, 04:23) - Zoran [neregistrovani]

mala ispravka

Živojin Pavlović je i jedan od naših najvećih pisaca. Za romane "Zid smrti" i "Lapot" dobio je NIN-ovu nagradu, što, priznaćete, nije mala stvar.