Vavilon

Vavilon čitaocima u novembru predstavlja novi roman Žarka Radakovića, Krečenje. U intervjuu za Vavilon, Radaković govori o svom odnosu prema '68-oj, o piscima prijateljima iz mladosti provedene u Zemunu, o svom doživljaju pisanja i o tome kako iz dnevnika izrasta roman.

Nagradu Vukove zadužbine za naučni doprinos upravo je dobila Marta Frajnd koja je u prestižnoj biblioteci Nesanice, Književne opštine Vršac, objavila je knjigu U traganju za Lazom Kostićem, plod njenog dugogodišnjeg bavljenja delom velikog Laze Kostića. Marta Frajnd važi za jednu od najboljih poznavalaca drame i pozorišta kod nas.

Pesnik i prozaista, Zvonko Karanović, takođe je dobitnik jedne književne nagrade ove godine. U pitanju je "Ramonda serbica" koja se dodeljuje za celokupno književno delo i doprinos književnosti i kulturi. Karanović za Vavilon čita jednu pesmu iz nove zbirke Iza zapaljene šume, a o njegovoj poeziji govori književni kritičar Dragan Jovanović.

Vavilon je iskoristio priliku kada je u beogradskom Parobrodu ove jeseni održana promocija knjige Džez bit, o uticaju džeza na dela bit generacije i obratno, koju je izabrao, preveo i priredio Vojo Šindolić, pesnik i prevodilac iz Dubrovnika. Šindolić je renesansna ličnost koja spaja književnost, muziku i vizuelnu umetnost. Studirao je komparativnu književnost u Beogradu i Koloradu, bio je jedan od urednika kultnog jugoslovenskog muzičkog časopisa, Džuboks, a bavi se i slikarstvom.

Vavilon je u novembru bio i u poseti Čitaljki - Sedeljki, dogadjaju koji se tokom zime odigrava u beogradskom Poletu, a organizuju ga prevodilac Ana Rostokina i Elisaveta Musatova. Čitaljka je zamišljena kao okupljanje svih onih koji žele da zajedno čitaju knjige i da se druže a pripadaju ili srpskoj ili ruskoj zajednici ili obema. Svima koji vole da razmenjuju knjige, ideje, slušaju muziku uče ruski ili srpski ili već poznaju oba jezika i kulture.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac

Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar