TV teatar: Kir Janja

Tokom novembra meseca 2018. godine "TV teatar" prikazuje, sa ljubavlju i poštovanjm, četiri velike predstave, u kojima je noseće uloge tumačio nedavno preminuli bard našega glumišta, jedinstveni Predrag Ejdus.

U svojoj čuvenoj drami "Kir Janja", Jovan Sterija Popović, jedan od najznačajnijih srpskih komediografa i dramskih pisaca uopšte, bavi se, u svetskoj literaturi klasičnim motivom "tvrdice", na sebi svojstven originalni način, stvarajući paradigmatičan lik komičnog i tužnog junaka Kir Janje... Glavnu ulogu je maestralno tumačio veliki Predrag Ejdus, nedavno preminuli doajen našeg glumišta kome je i posvećen novembarski ciklus "TV teatra". Predstava je dobila mnogo značajnih nagrada i priznanja.

U režiji Egona Savina, izvrsni glumci su dočarali vreme prve polovine devetnaestog veka u Srbiji, ali isto tako učinili da tema ovog sjajnog komada zazvuči savremeno i univerzalno...

U decembru, prošle, 2017, godine, obeleženo je 25 godina od premijere predstave "Kir Janja", a tih četvrt veka kontinuiranog izvođenja, "Kir Janju" u tom trenutku čini najstarijom dramskom predstavom Narodnog pozorišta u Beogradu. Premijerno je izvedena 25. decembra 1992. godine, a tokom dve i po decenije, na 234 izvođenja, videlo je oko 85 hiljada gledalaca. Predstava je za svoga veka pretrpela velike promena u glumačkoj podeli, ali Kir Janju je od samog početka tumačio legendarni Predrag Peca Ejdus, koji je za ovu ulogu dobio veliki broj nagrada...

U sećanju brojnih ljubitelja pozorišta svakako će ostati upamćen po maestralnom tumačenju Kir Janje, naslovnog lika istoimene Sterijine komedije koji je neprekidno igrao od premijere 25. decembra 1992. godine. Poslednji, 237. put, odigrao je Kir Janju 21. aprila ove godine.

Pisac: Jovan Sterija Popović

Reditelj predstave: Egon Savin

Igraju: Predrag Ejdus, Nada Blam, Andreja Maričić, Zlatija Ivanović, Predrag Miletić, Boško Puletić i Milan Šavija

Scenograf: Geroslav Zarić

Kostimografkinja: Bojana Nikitović

Kompozitorka: Ksenija Zečević

Urednik "TV teatra": Mirjana Lazić

TV adaptacija i režija: Miško Milojević

 

broj komentara 0 pošalji komentar