Magazin Srbije na vezi

Znamenitim Srbima u čast

O precima koji su zadužili srpski narod, ma gde živeli, govorimo u emisiji Magazin Srbija na vezi.

Gosti u studiju govoriće o Teslinom narodu, znamenitim Srpkinjama kroz vekove, ali i onima koje danas okupljaju porodicu i prijatelje slaveći krsnu slavu, u danu i nedelji kada Srbi širom sveta slave Svetog Arhangela Mihajla.

Književnica Ljiljana Habjanović Đurović, predstaviće  roman "So zemlji", jednu od najprodavanijih knjiga na sajmu, o životu i podvigu jednog izuzetnog čoveka u vremenu stradanja i vere. Roman otkriva kako je Stojan Jovanović iz Mrkonjićau  Hercegovini, postao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, za šta je molio Boga, a za šta svoj narod.

Pred početak emitovanja  dokumentarnog serijala "Teslin narod",na programu RTS-a, koji nam otkriva do sada neotkrivene priče o čuvenim  Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovečanstva i aktivnom učešću u stvaranju istorije SAD, gost emisije, reditelj Željko Mirković.

SPC samo su dve kraljice svetice, Sveta Anastasija, majka Sv. Save i srpska kraljica Jelena Anžujska. O manastiru Gradac iz 1282. godine koji je  posvećen  hrišćanskoj ljubavi kralja Uroša Prvog Nemanića i kraljice Jelene Anžujske, koji je njena zadužbina, u prilogu Rade Đokoć Stojadinović. Svi manastiri Nemanjića su pod zaštitom su UNESKO-a.

Gosti emisije su i Tatjana Loš i Vojislava Beca Tanurdžić, koautorka i ilistratorka knjige "One su promenile Srbiju",posvećenu našim heroinama kroz vekove. Svaka je obeležila vreme kojem je pripadala, a po intelektu, talentu,  hrabrosti,  uzvišenoj lepoti,  bila ispred njega. Među njima su princeze, ratnice, doktorke, naučnice, umetnice...

Oni  već 20 godina pomeraju muzičke granice stvarajući modernu tradiciju Balkana, muzičar i inovator drevnih zvučnih tradicija, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, pred veliki koncert u Beogradu, gostuju  našoj emisiji. Sa velike turneje u svetu, videćemo delove spektakularnih koncerata čime su očarali publiku.

Muzički gosti emisije su i Ansambl Ratislav Blagojević i Gledanice.

Urednik Suzana Gvozdenović Puzović

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar