Tri priče sa Dunava

Prostorna kulturno-istorijska i prirodna celina Golubački grad jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija na Dunavu.

Zbog svojih karakteristika, vrednosti i prioritetne turističke namene dobio je poseban režim organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite. Obnova Golubačke tvrđave podrazumeva rekonstrukciju i konzervaciju tvrđave, izgradnju putne obilaznice i probijanje tunela, izgradnju vizitorskog centra, uređenje infrastrukture kao i izgradnju obaloutvrde. I dok je tvđava gradilište, već uveliko radi i Centar za posetioce i deo arheološkog parka u okviru Turističkog prostora Tvrđava Golubački grad.

Na severnom Kučaju, na putu Golubac - Turijan nalazi se manastir Tuman, posvećen Svetom Arhanđelu. Nekad ženski manastir, danas održava mlado bratstvo. Većina njih je završila jedan ili dva fakulteta, imaju i doktorske titule. Bratstvo je na sebe preuzelo čitav posao renoviranja i sređivanja manastirskog imanja, stalnu borbu sa majstorima, i brigu oko stoke, pčela, bašti. Manastir je jedinstven i po tome što se u njemu nalaze mošti dva sveca.

Opština Veliko Gradište svoj privredni razvoj vidi u turizmu. Svi planovi razvoja i ulaganja investitora vezani su za ovu oblast, ali su podjednako dobri, kako za turiste, tako i za same građane. Srebrno jezero je centar turističke ponude, ali i pokretač razvoja opštine.

Urednik: Svetlana Zrilić
Snimatelj: Dimitrije Hadži Nikolić

broj komentara 0 pošalji komentar