Trezor

Dve emisija o novinarima u štampanim i medijskim novinarima iz 1984. i 2011. godine. "Ko zna ne zja" i "Mlado beogradsko novinarstvo"

Ko zna ne zja - Dušan Đurić je novinar, komentator i urednik "Večernjih novosti" (od 1954. do 1979); predavač u školama Jugoslovenskog instituta za novinarstvo i UNS-a; autor je više knjiga o novinarstvu od kojih su neke kapitalna ostvarenja: Osnovi novinarstva, 1981, Novinarska radionica (1983), Novinarska enciklopedija (1997), Profesija novinar (2001), Novinarski leksikon (2003), Slobodan Glumac (2003). Dobitnik je više nagrada, među kojima su nagrade UNS-a za životno delo 1997, Godišnja nagrada RTS-a za delo iz oblasti masovnih komunikacija 1998, Nagrada za životno delo "Moša Pijade", 1999. i druge. "Neskrivena je ljubav autora prema ovoj lepoj i gorkoj profesiji, ali i kritički odnos i prema novinarima i prema onima koji nastoje da novinare pretvore u aparat za saopštavanje odluka i stavova, da ih spreče u nastojanju da novinarstvo, bude "sočivo čovečanstva" kroz koje ljudi vide svet oko sebe, svet u kome žive, ponekad i sami sebe" (iz recenzije Slobodana Obradovića za Đurićevu knjigu Profesija novinar).

Zamolili smo Dušana Đurića da nam iskustvom enciklopediste pomogne u radu na leksikonu Ko je ko u Televiziji Beograd, budući da je taj zamašan posao Redakcija za istoriografiju počela još 2007. godine. Upoznaćete danas novinara veterana koji je, kako reče Jovan Ćirilov, prošao "sito i rešeto" novinarstva tzv. druge Jugoslavije, i koji je uvek spreman da odgovori i objasni, i svoje kritičke stavove slikovito obrazlaže primerima iz domaće svakodnevice.

- Učesnici: novinar Dušan Đurić, sagovornik Bojana Andrić
- Dežurna posada Studija XI i reditelj Milan Kundaković, urednik istraživač Vesna Došen, organizator Gordana Grdanović, montažer Milorad Ćitić, autor Bojana Andrić 
- Snimano 12.08.2011, premijerno emitovano 19.12.2011; Redakcija za istoriografiju

Mlado beogradsko novinarstvo - emisija iz serije "Neobavezno 2". Razgovor o uslovima rada beogradskih novinara i novinarskom pozivu uopšte.

- Učestvuju: Predrag Milojević novinar veteran "Politike"; Milenko Pajović glavni i odgovorni urednik ITD; Miroslav Kos novinar NON-a; Zdravko Huber zamenik glavnog i odgovornog urednika NON-a; Dragan Kremer, novinar; Aleksandar Tijanić glavni urednik "Intervjua"; Mirjana Bobić urednik "Intervjua"; Dejan Cukić, muzičar; Nebojša Pajkić, doc. Univerziteta umetnosti; Stevo Batić, glavni i odgovorni urednik "Studenta"; Dubravka Rajh novinar "Intervjua"; Goran Marković, reditelj
- urednik Srđan Karanović serije Neobavezno, snimatelj Mihailo Stanić, reditelj Vladimir Đurić
- Proizvedeno 1984, Redakcija programa iz kulture, urednik zora Korać; reprizrano u "Trezoru" 15.03.2003, 19.12.2011
 

broj komentara 0 pošalji komentar