Putevi srednjeg veka Nemanjići - specijalno izdanje

Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa, pripremila je specijalno izdanje emisije "Putevi srednjeg veka Nemanjići" posvećenu stvaranju prve srpske srednjovekovne države u Starom Rasu.

U emisiji je obuhvaćen period vladavine Nemanjića od sredine 12. do kraja 13. veka, i to: razdoblje vladavine velikog župana Stefana Nemanje, kralja Stefana Prvovenčanog, zaključno sa kraljem Stefanom Urošem I i Deževskim saborom 1282. godine kada dolazi do promene na srpskom prestolu i kada se središte Srbije seli na jug, na Kosovo. "Putevi srednjeg veka Nemanjići" pokušava da odgonetne prošlost i otrgne od zaborava Nemanjiće koji su, i pored čestih vojevanja sa velikim silama kakve su bile Vizantija, Bugarska i Ugarska, uspeli da formiraju prvu srpsku srednjovekovnu državu u Starom Rasu.

Dokumentarni deo serijala sniman je na različitim lokacijama: na tvrđavama Rasu i Jeleču, na Pešterskoj visoravni, u pećinskom manastiru ispod tvrđave Ras, u Deževskoj dolini, u manastirima: Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Studenica, Žiča, Mileševa, Gradac, u Narodnom muzeju u Novom Pazaru.

Igrane scene za ilustraciju priče snimane su na Beogradskoj tvrđavi, u Lipovičkoj šumi i Studiju RTS. Serijal sadrži ekskluzivne snimke utvrđenja na Rasu i Jeleču koje smo zabeležili dronom i kamerom.

Stručni konsultant i narator: dr Marko Popović, arheolog
Sagovornici: prof. dr Smilja Marjanović Dušanić, istoričar i dr Danica Popović, istoričar umetnosti
Istorijske tekstove i odlomke iz Žitija Svetih interpretira glumac Nebojša Dugalić.
Glavni i odgovorni urednik KUP-a: Nebojša Bradić
Urednik emisije: Svetlana Ilić
Izvršni producent: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Dramatizacija igranih scena: Ivana Stivens
Dizajn špice i grafike: Vladimir Ivanović
Majstori zvuka: Branko Stojanović i Srđan Bajski
Dizajner zvuka: Marko M. Vučković
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović i Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Patar Vujanić
Montažer: Miroslav Nikolov
Pomoćnik reditelja: Radoslav Herceg
Reditelj: Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar