Trezor: In memoriam Kamenko Katić

O Petku posle 55 godina i Ja, Petko

O Petku posle 55 godina - Novinar Kamenko Katić i reditelj Peđa Obradović rekonstruišu po sećanju priču o dečaku Petku o kojem je Televizija Beograd pravila reportaže 1960, 1961, 1964. i najzad 1978, jednu dužu emisiju, koju "Trezor" prikazuje danas. Naravno, tu su i nezaobilazna sećanja na reditelje dokumentariste Čedomira Macuru, Miladina Tešića i snimatelja Harija Petrovića.

- Učesnici: novinar Kamenko Katić, reditelj Peđa Obradović, sagovornik Bojana Andrić
- Urednik istraživač Vesna Ignjatović, tehničko vođstvo Svetlana Marinković i dežurna ekipa Studija 3:  kontrola kamere Branko Vučić, snimatelj zvuka Anton Koleski, dizajner svetla Vladimir Velikinac, scenograf Petar Đinović, organizator  Gordana Grdanović, kamermani Slobodan Momčilović, Vladan Stančić, Milan Grbić; video mikser Dragana Đurović, reditelj Milan Kundaković, grafička obrada Milena Marković, montažer Nada Dodig Zildžić, urednik Bojana Andrić
- Snimano 20.10.2015; Premijerno emitovano 23.11.2015; Redakcija za istoriografiju, urednik Dobrivoje Ilić

Ja, Petko, TV feljton - Iz "Politike" od 08.11.1978. TV program : "Marta 1960. ekipa TVB srela je u trošnoj krovinjari Pančevačkog rita dečaka Petka Karoljeva koji se sticajem okolnosti, sam starao o sebi. Posle objavljivanja reportaže o tome kako živi ovaj mališan, javili su se socijalni radnici opštine Palilula i Petka je prihvatio Centar za porodični smeštaj u Miloševcu, selu kod Velike Plane. Ekipa televizije nije zaboravila ovog mališana i posetila ga je još dva puta, poslednji put posle 4 godine (1964) posetila ga je u Miloševcu gde je Petko našao svoj novi dom i pošao u školu. Treći nastavak ove reportaže snimljen je nedavno - posle 18 godina. Petko je već završio školu i zanat. U projekcionoj sali TV prikazano mu je sve što je davno snimljeno i objavljeno o njemu. "Prvi put ću videti svoj život..." - kaže Petko i svojom pričom vodi gledaoce od potleušice Pančevačkog rita, zatim kroz selo Miloševac, koje je primer humanosti i solidarnosti čiji žitelji od nezbrinutih mališana i devojčica podižu ljude, pa sve do današnjih dana kada je Petko postao samostalan čovek. Petko istovremeno podseća i na pojedine TV poslenike kao, na primer, na preminulog Čedomira Macuru, reditelja prvih reportaža o njemu kao i mnogih drugih dokumentarnih emisija sa temama iz svakodnevnog života čemu je mali ekran posebno usmeren."

- Učesnici: Petko Karoljev, Ljiljana Marković, Peđa Obradović, Kamenko Katić, Veljko Hari Petrović, Miladin Tešić
- Scenarista Miladin Tešić, reditelj Peđa Obradović, urednik Dušan Đurić
- Premijerno emitovano 08.11.1978, Redakcija informativnog programa; reprizirano u "Trezoru" 23.11. i 15.12.2015

broj komentara 0 pošalji komentar