Kulturni centar: Strah

Strah je jedna od emocija koja se može javiti u svakom aspektu života upravo zato što je opozit svakom aspektu života. Strah se može sagledavati iz svakog zamišljenog ugla i on je u svim epohama obrađivan.

Gotovo sve poetičke linije se drže straha, bilo da u pozadini tercira ili je solo tema. Čitavi pravci su zasnovani na strahu - od horora, gotika, preko fantastike specifičnih tipova - bajke ili postmoderne fantastike do egzistencijalizma. Kako se umetnost danas hvata u koštac sa savremenim strahovima, koji strahovi dominiraju i kako su se preobrazili ili zamenili neke stare strahove?

Ovo je samo neka od pitanja na koja će u večerašnjem Kulturnom centru odgovarati antropolog, prof. dr Ivan Kovačević, književnica Marija Knežević, kantautor Kralj Čačka, istoričar umetnosti, Stevan Vuković, pisac Goran Skrobonja, scenarista Milan Konjević, dramska spisateljica Branislava Ilić i pisac Srđan Srdić.

Gost emisije je Bojan Jovanović, antropolog i pesnik.

Povodom Dana poezije, Kulturni centar prati u rubrici Retrovizija brojna dešavanja u Kulturnom centru Beograda gde su se u čast poezije tokom tri dana marta okupile sve umetnosti, performans, vizuelna umetnost, film i naravno, književnost. U rubrici Rez, književna kritičarka Nađa Bobičić analizira novi roman Barbi Marković, Superherojke, dok Strahinja Savić, filmski reditelj i kritičar govori o nedavno promovisanoj knjizi Kritički vodič kroz srpski film 2000 - 2017.

Kulturni centar ove srede obeležava jubilej, 90 godina od rođenja, Endija Vorhola o kome govori dr Ana Bogdanović, istoričarka umetnosti. U rubrici Fenomen skrećemo pažnju na odavno poznati strah od propuštanja događaja i informacija, zahvaljujući novim tehnologijama dobio je novi zamah i savremeno ime: FOMO ili Fear of Missing Out. O ovom fenomenu govore Leo Ivanišević, psiholog i Vuk Vuković, sociolog.

Katarin Ladik - kraljica poezije i performansa govori o tankoj liniji koja razdvaja pozitivno od negativnog.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelji: Katarina Rogić i Goran Nikolić
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Aleksandar Žikić, Katarina Mitrović, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Hristina Gajović
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar