Velika iluzija

Velika iluzija vodi vas na Filmski festival u Berlinu - 68 put, koji je bio odraz sveta - kompleksnog i uzbudljivog. Autorski film, kao prosečan uzorak onoga što se snimalo u svetu tokom protekle godine, imao je primat nad zvezdama.

Premeštanjem Oskara na raniji termin, Berlin je izgubio ulogu pretpremijerne pozornice za oskarovske pretendente. Crveni tepih, bio je postavljen za žene koje su se suprotstavile zloupotrebi moći iza kulisa u filmskoj industriji, ali i za muškarce koji su dovljno veliki da se zauzmu za ravnopravnost polova. Tako se Berlinale pridružio holivudskoj kampanji "I ja takođe".

U programima 68. Berlinala, istinite priče kao nadahnuće bile su u prvom planu, a vladala je i biopik euforija. Naš glumac Milan Marić, kao i reditelj Aleksej German mlađi iznose utiske sa svetske premijere filma Dovlatov. Ekskluzivno, britanski glumac Rupert Everet u emisiji govori o svom rediteljskom debiju Srećni princ, tragikomediji o poslednjim danima Oskara Vajlda kao i njegova parnerka u filmu - glumica Emili Votson. Izabel Iper, zvezda francuskog i svetskog filma, zajedno sa glumcem Gasparom Ulijeom i rediteljem Benoa Žakoom predstavlja rimejk psihološkog trilera Eva. Venecijanski pobednik, filipinac Lav Dijaz za RTS govori o svom novom filmu Sezona đavola, koji se takmičio za Zlatnog medveda, a dobitnica Srebrnog medveda - velike nagrade žirija 68. Berlinala, poljska rediteljka Malgoržata Šumovska predstavlja svoj nagrađeni film Lice.

Autor emisije: Sandra Perović
Realizacija: Vladan Bokalović, Jovana Filipović, Svetlana Perović

broj komentara 0 pošalji komentar