Trezor: Svedočenje o januarskim čistkama u RTS-u januara1993, prva emisija

Čišćenje medija - U znaku pripreme za jubilarnu 2008. u kojoj se obeležava 50 godina rada Televizije Beograd, Redakcija za istoriografiju istraživala je nekoliko ključnih datuma i problemskih pojava, nekoliko događaja koji su iz temelja potresli Televiziju Beograd, jer je jubilej pravi povod, istovremeno i poslednji trenutak, da se značajni događaji dokumentovano, istinito i otvoreno iznesu pred javnost.

 Koliko koncept (termin i pozicija) "Trezora" može da ponudi sa sigurnošću, jeste "početni udarac", odnosno, otvaranje problema i otkrivanje puteva kojima se može ići, pa i stići do nameravane analitičke i kritičke TV emisije. Današnja emisija, prva u nizu, nudi jedan od mogućih pristupa temi i načinu "početnog udarca": novinarke Milica Lučić Čavić i Branka Mihajlović prvi put (za RTS o RTS) započinju razgovor o masovnom slanju na "plaćeno odsustvo" januara 1993. godine čime je sprovedena najveća čistka "nepodobnih" novinara i njihovih programa u jednoj domaćoj medijskoj kući. O korenima obračuna sa neposlušnim i nepoželjnim, o posledicama, o uspomenama - govore gošće, a "Trezor" potkrepljuje sa malo "originala" iz TV arhive.

- Učestvuju: Milica Lučić-Čavić, Branka Mihajlović, sagovornik Bojana Andrić

- Urednik istraživač Vesna Ignjatović, snimatelj Fedor Munižaba, snimatelj zvuka Dragan Ušendić, organizator Gordana Grdanović, montažer Zorica Blagojev, autor Bojana Andrić

- Snimano 07.12.2006, premijerno emitovano u "Trezoru" 11.01. 2007; reprizirano 30.03.2010, 20.03.2013; Redakcija za istoriografiju.

Vitez profesije - emisija je sačinjena povodom smrti Milice Lučić-Čavić (Beograd 5. april 1938 - Beograd 7. maj 2013). Milica Lučić zaposlila se u Televiziji Beograd 1967. i prošla sve faze: od reportera do komentatora. Uređivala je i vodila Beogradsku hroniku, Treći dnevnik, Porotu, Pitajte  SIV. Objavljivala je tekstove u tridesetak novina, časopisa i radio-stanica u nekadašnjoj Jugoslaviji. Devedesetih je učestvovala na svim protestima protiv rata i režima Slobodana Miloševića. Na prinudnom odmoru bila je od januara 1991, a u maju 1994. dobila je otkaz na RTS-u. Od 1992. bila je predsednik Centra za antiratnu akciju, dopisnik Radija Slobodna Evropa, urednik u časopisu "Mediji - pravo na sliku i reč". Od 2002. bila je šef beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Za vrhunska dostignuća u profesiji, uvrštena je 1990. u "Ko je ko" u izdanju Kembridža. Za dugu i časnu biografiju novinara, nedelju dana pre smrti, dobila je međunarodno priznanje "Vitez poziva". Burna biografija hrabre novinarke predstavljena je ovde sa nekoliko kraćih i dužih inserata i priloga iz Programskog arhiva RTS-a od 1970. do 2005. godine.

- Realizacija: urednik istraživač Vesna Ignjatović; saradnici Sandra Milošević, Bojana Milojević; montažer Zorica Blagojev, urednik Bojana Andrić

- Premijerno emitovano u "Trezoru" 20.02.2013, Redakcija za istoriografiju

 

broj komentara 0 pošalji komentar