U svetu

U Makedniji prošle nedelje ponovo nemiri. Poprište sukoba bio je Parlament pošto je za predsednika skupštine izabran Taljat Džaferi iz albanske stranke DUI. VMRO DPMNE ocenjuje da izbor Džaferija predstavlja puč.

U Makedoniji još od decembra prošle godine ne može da se izabere vlada, pošto i VMRO DPMNE i Socijaldemokratski savez sa albanskim strankama tvrde da imaju većinu i da treba da dobiju mandat za formiranje kabineta.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa obeležila je u subotu prvih 100 dana. Tramp ističe da je to najuspešnijih 100 dana u modernoj istoriji Amerike, analitičari smatraju da je uspeh bio polovičan, a građani ostaju podelji kao i u novembru kada je postao predsedik.

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali su telefonom o njihovom mogućem sastanku tokom samita G20 u Hamburgu. Putin je razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ali na sastancima u Sočiju. U pregledu vesti i o uslovima za izalzak Velike Britenije iz Evropske unije, povlačenju princa Filipa, supruga kraljice Elizabete Druge, postizanju dogovora Grčke i njenih poverilaca, TV duelu kandidata za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj.
O francuskim izborima za emisiju U svetu govori novinar i analitičar Roberto Savio.
A o projektu Jedan pojas jedan put, novom kineskom putu svile, i saradnji Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope razgovarali smo sa učesnicima i organizatorima konferencije posvećene toj temi, organizovanoj na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Urednica emisije je Branka Kerkez.

broj komentara 0 pošalji komentar
U svetu U svetu

Autor:
RTS

Emisija "U svetu" je spoljnopolitički magazin koji jednom nedeljno donosi pregled najvažnijih svetskih zbivanja. [ detaljnije ]