Crvene cipelice

"Crvene cipelice" po motivima "Čarobnjak iz Oza" je inkluzivna predstava za decu u formi mjuzikla koju izvode četrdesetoro dece sa smetnjama u razvoju (autizam, razvojna disfazija, oštećen sluh, poremećaj pažnje i Aspergerov sindrom) i uz pomoć braće i sestara čine ansambl uzrasta od 6-16 godina, okupljeni pri Udruženju za afirmaciju dečjeg stvaralaštva "Svitac".

Ovo udruženje je osnovano u cilju afirmacije u oblasti socijalne integracije i inkluzije dece u sve vidove društvenog života i promovisanja socijalne inkluzije. Kulturna inkluzija dece sa smetnjama u razvoju jako je retka i ovakav vid njihovog uključivanja je do sada bio skoro neprimetan. Samim tim što će ih u najboljem svetlu videti njihovi vršnjaci, moguće je da promeni predrasude i smanji kriterijume tipične populacije.

Muzika i ples je nešto u čemu se deca sa smetnjama a posebno sa autizmom jako ističu, ne trba spomenuti da većina njih ima apsolutni sluh, a gluma kao sastavni deo mjuzikla je nešto što oni prirodno vole. Ovakva forma je zanimljiva i deci koja gledaju a zbog broja učesnika širi vidike gledalaca o brojnosti netipične populacije.

Kompletan autor predstave je Ksenija Mirković, a adaptaciju za potrebe televizije uradila je Maša Vujošević.

broj komentara 0 pošalji komentar