Kontekst 21

Kako funkcioniše komforna pustinjska kuća? Ima li rešenja za pacijente obolele od retkih bolesti? Može li svetlost da leči? Šta povezuje kulturu i umetnost sa životnom sredinom i održivim razvojem?

Možete li da zamislite život u kući bez računa za struju i grejanje, sa pregradnim zidovima koji se pomeraju po želji i ostalim tehničkim pogodnostima, a sve to usred peščane pustinje? Život u multifunkcionalnoj kući koja proizvodi sopstvenu energiju i poseduje niz tehničkih i tehnoloških pogodnosti postaje imperativ u svetu arhitekture. Tim Arhitektonskog fakulteta iz Beograda plasirao se među 23 ekipe koje će realizovati svoje rešenje upravo jednog takvog objekta - solarnog paviljona u okviru međunarodnog takmičenja "Solar dekatlon" u Dubaiju. O tome, ali i o ulozi energetski efikasne i bioklimatske arhitekture u svetu i kod nas saznaćemo više detalja od docenata Arhitektonskog fakulteta dr Nataše Ćuković Ignjatović, dr Ljiljane Đukanović i dr Dušana Ignjatovića.

Ne pojavljuju se sva oboljenja jednako često - neka pogađaju veliki broj ljudi, poput dijabetesa ili kancera. Od drugih, retkih bolesti oboleva svega nekoliko ljudi na desetine hiljada stanovnika. Njihovo dijagnostikovanje je teško i komplikovano i najčešće nema efikasne terapije. Istraživanja zahtevaju mnogo novca, lekovi su veoma skupi, a društvo nedovoljno prepoznaje potrebe obolelih od retkih bolesti. Možda je još jedan korak ka rešavanju ovih problema i prošlonedeljni susret istraživača i predstavnika evropskih udruženja pacijenata u okviru Centra za istraživačku etiku i bioetiku Univerziteta Upsala. Tamo se raspravljalo kako da se, kroz partnerstvo akademskih institucija i istraživačkih biomedicinskih kompanija, dobiju najbolji rezultati za obolele od retkih bolesti.

Na Međunarodnom kongresu u Singapuru predstavljeno je lečenje svetlosnom energijom, hiperpolarizovanom svetlošću. Prof. dr Đuro Koruga sa beogradskog Mašinskog fakulteta predstavio je svoj naučni rad na tom kongresu. A mi u rubrici istražujemo značaj i prednosti lečenja polarizovanom i hiperpolarizovanom svetlošću.

Međunarodni festival zelene kulture "Grin fest" organizuje se od 2010. godine. Kao jedinstven i prepoznatljiv događaj sa sopstvenim identitetom, stimuliše saradnju kulture i umetnosti sa životnom sredinom i održivim razvojem, privlačeći veliki broj učesnika i posetilaca iz Beograda, Srbije, regiona jugoistočne Evrope i celog sveta.

Da li ste se nekada pitali zašto zmije nemaju noge ili kako izgleda najmanji muzej na svetu? Ove i još neke interesantne stvari saznaćete u zanimljivostima koje smo odabrali za ovu nedelju.

Urednik serije: Zoran Živković
Urednik emisije: Aleksandra Daničić
Voditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Milan Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kontekst 21 Kontekst 21

Autor:
RTS Obrazovno-naučni program

Emisija "Kontekst 21" je nedeljnik koji bavi se aktuelnim dešavanjima iz sveta nauke, obrazovanja, ekologije i savremenih tehnologija, ali u kome često govorimo o temama u okviru kojih se ove oblasti prepliću sa umetnošću, zabavom, sportom i mnogim drugim segmentima života. [ detaljnije ]