Vidik: Slobodna umetnost i (ne)sloboda za umetnost

"Ne udružuj se ni sa kim: pisac je uvek sam"

Ova rečenica Danila Kiša može biti paradigma umetnosti kao humanističke, slobodne, autentične discipline koja svet opisuje, tumači i kritikuje ne bi li ga približila upravo idealu humanizma i napretka.

Međutim, tokom istorije, često se ideal nezavisne i slobodne umetnosti dovodio u pitanje. Umetnost je tumačila svet, a svet je "tumačio" umetnost merilima koja su umetničku praksu često sputavala postavljajući joj granice.

Tokom emisije Vidik koju priprema Redakcija za kulturu, razgovaraćemo upravo o tom odnosu lične, individualne slobode umetnika i prostora i vremena u kojoj umetnost nastaje. Na pitanja o tome da li je to odnos razumevanja ili nerazumevanja, postoje li granice umetničke slobode, kako nastaju tabu teme i zašto, ko ih postavlja i u kojoj meri su umetnici možda sami odgovorni za sužavanje "otvorenog polja"... odgovaraju gosti emisije: reditelj Lazar Stojanović, član kolektiva Kamerades Marko Risović i pisac Vule Žurić.

Urednice emisije su Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić

broj komentara 0 pošalji komentar
Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]